Aby byla úroda okurek opravdu maximální, vsaďte tentokrát na dva docela obyčejné pomocníky. Pomůže vám jedlá soda a kurkuma.
Ať už letos pěstujete okurky na balkoně nebo na zahradě, určitě si chcete zajistit bohatou a zdravou úrodu. Naštěstí existuje jednoduché řešení, které si lze připravit doma – a to jen s pomocí několika levných surovin. Stačit vám bude obyčejná jedlá soda a kurkuma. Společně se totiž dokážou postarat o vysokou plodnost vašich okurkových záhonů. Stačí jen vědět, jak je správně použít.
Domácí hnojivo na okurky
Tuto výživu si snadno připravíte doma za použití pouhých tří ingrediencí. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků:
- Začněte tím, že do velké nádoby nalijete půl litru dešťové nebo alespoň vody.
- Do vody přidejte lžičku kurkumy a jedlé sody.
- Ingredience důkladně promíchejte a nechte asi dvě hodiny uležet.
- Po uplynutí této doby směs zřeďte třemi litry filtrované vody.
Vaše hnojivo na okurky je nyní připraveno k použití. Aplikujte jej na vaše rostliny každých 10 až 14 dní (vždy si však připravte novou várku, jinak nebude účinně fungovat). Tato domácí směs nejen zvyšuje bohatost sklizně, ale také chrání rostliny před chorobami.
Alternativní hnojiva na okurky
Další domácí hnojivo na okurky lze vyrobit z čerstvého pekařského droždí a převařené vody. Ingredience smíchejte a nechte hodinu uležet. Poté je prostředek připraven k použití. Zalévání rostlin okurek touto směsí stimuluje růst a posiluje jejich kořenový systém.
Hnojivo na okurky lze ovšem připravit i s pomocí kopřiv a dešťové nebo alespoň 24 hodin odstáté vody. Před použitím tuto směs nechte několik hodin na teplém místě kvasit. Kopřivové hnojivo je bohaté na cenné látky, jako je dusík, draslík a hořčík. Navíc působí jako účinný repelent proti škůdcům, jako jsou svilušky a mšice. Pokud však chcete větší účinnost, pak by mělo fermentovat alespoň 14 dní.
Kdy zalévat okurky
Správně hnojení se na plodnosti okurek podílí opravdu významně. Je však třeba si uvědomit, že tato zelenina vyžaduje i časté zalévání, a to zejména v období květu. Nedostatečný přísun vody může bránit růstu a výsledkem budou malé plody hořké chuti. Proto je důležité sledovat vlhkost v půdě a jakmile je středně suchá, zalít ji vlažnou nebo ještě lépe teplou vodou (nechte ji ohřát na sluníčku nebo ve skleníku). Během horkých letních dnů tak dost možná budete muset zalévat rostliny okurek až třikrát denně. Nakonec se to ale vyplatí.
Proti nemocem pomůže mléko
Postřik z mléka na okurky je domácí způsob ochrany rostlin, který se používá ke snížení rizika plísňových onemocnění a působení některých hmyzích škůdců. Mléko obsahuje látky, jako je například kyselina mléčná, které mají fungicidní a insekticidní vlastnosti, a proto se využívá jako přírodní alternativa chemických postřiků.
Pro přípravu postřiku z mléka je třeba smíchat čisté neslazené mléko s vodou v poměru 1:9 (jeden díl mléka na devět dílů vody). Směs nalijte do rozprašovače a aplikuje se na listy a stonky okurek. Doporučujeme postřik provádět ráno nebo večer, aby se minimalizovalo riziko spálení rostlin přímým slunečním zářením. Dalším skvělým tipem při pěstování plodové zeleniny je i použití mykorhizy.