Pěstování zázvoru doma může být zajímavým a odměňujícím zážitkem – při správné péči si totiž můžete užít sklizeň už za 10 měsíců.
Domácí pěstování zázvoru je neuvěřitelně přínosná zkušenost, která vám nejen zajistí čerstvé zásoby tohoto aromatického koření, ale také dodá vašemu zahradničení exotický nádech. Na rozdíl od mnoha rostlin, které vyžadují klíčení semen, začíná pěstování zázvoru zasazením obyčejného oddenku z obchodu. O to rychleji se tedy dočkáte výsledků.
Začněte správným kořenem
Cesta k pěstování vlastního zázvoru začíná výběrem správného kořene (botanicky jde o oddenek, jak potvrzuje i web iPrima, ale přidržíme se častěji používaného názvu). Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyberte si v obchodě čerstvý, baculatý kousek a ujistěte se, že má dobře viditelné růstové pupeny neboli „očka“. Větší kusy můžete opatrně rozdělit na více částí, z nichž každá bude mít alespoň dva růstové pupeny, a založit tak několik rostlin.
Výsadba a počáteční růst
Po výběru a přípravě toho správného zázvorového kořene je dalším krokem výsadba. Vyberte prostorný květináč a naplňte jej bohatou, dobře propustnou zeminou. Zázvor zasaďte tak, aby jeho pupeny směřovaly vzhůru, a zasypte jej tenkou vrstvou zeminy, přičemž vrchní část kořene nechte mírně odkrytou. Zabráníte tak hnilobě.
Klíčem k úspěchu je trpělivost. Může to sice trvat týden nebo dva, ale brzy si všimnete prvních zelených výhonků prorážejících půdu, což je neklamné znamení toho, že se váš zázvor probouzí k životu. Výhonky budou každým dnem rychle sílit a růst do výšky. „Přibližně do 12 dnů může první výhonek dosáhnout výšky až 65 cm a listy se rozšíří na šířku asi 3 cm,“ tvrdí čtenářka Bohumila N. z Ostravy, která zázvor pěstuje ve své zimní zahradě.
Jak pěstovat zázvor doma
Pak už je pěstování snadné, jak tvrdí web iReceptář. Zázvoru vyhovuje teplé a vlhké prostředí, ale může se mu dařit i v interiéru, pokud mu poskytnete dostatek světla a péče. Já ho vždy postavila na misku s vlhkými kamínky a nemusela se tak nikdy starat o rosení. A kdy sklízet oddenek? Přibližně po 10 měsících by měl být už krásně baculatý a narostlý. Vyjměte ho ze zeminy, oddělte kousek pro tvorbu další rostlinky, a použijte ho do čaje nebo kamkoliv jinam, kde vám chutná. A k čemu ho použít? O tom Chalupáři-Zahrádkáři informovali v tomhle článku.