Měsíční jahody jsou rostliny naprosto nenáročné na pěstování. Začněte s jejich podzimní výsadbou a příští rok se těšte z obrovské úrody

                   

Jahodník lesní (Fragaria vesca), známý také pod názvem „měsíční jahoda“, je rostlinou nesoucí ovoce z čeledi růžovitých. V přírodě obývá okraje lesů a polí, ale můžete ho pěstovat i jako trvalku na zahradě. Jeho plody mají osvěžující vůni, skvělou chuť a obsahují mnoho vitaminů. S podzimem nastal ten nejlepší čas pro výsadbu nebo setí jahodníků, neváhejte tedy a zřiďte si záhon plný těchto sladkých zázraků i vy.  

Výsadbu provádějte nejlépe v chladnu 

Než začnete s výsadbou, nesmíte zapomenout na správnou přípravu půdy. Zorejte 2 až 3 týdny dopředu půdu v záhonu a zapravte do ní kompost. Vysazení proveďte nejlépe ráno nebo večer, kdy je poměrně chladno. Pokud je oblačno nebo deštivo, můžete zvolit i jinou denní dobu. Spon by se měl pohybovat okolo 30 až 40 cm a rostlina by měla být v takové hloubce, aby její srdéčko (horní pupen) bylo na úrovni země. V prvních čtrnácti dnech záhon důkladně zalévejte. 

iZdroj fotografie: Pxfuel

Klíčící jahodníky vyžadují vlhko 

Pro pěstování jahodníkových keříků ze semen si připravte: 

  • květináče nebo sadbovače, 
  • substrát pro výsev a množení, 
  • semínka jahodníku, 
  • skleněnou tabuli. 

Naplňte květináče či sadbovače substrátem a posypte ho semínky. Na ty přidejte ještě slabou vrstvu zeminy a mírně přitlačte. Do vzejití rostlin mějte pěstební nádoby přikryté sklem. Klíčící rostlinky potřebují hodně vlhka. Koncem října malé jahodníky přepíchněte do sadbového substrátu a dejte je do skleníku. Ven do záhonu je umístěte až koncem jara.

Jsou to skromné rostliny 

Jahodníky jsou rostliny nenáročné na pěstování a po výsadbě už nepotřebují téměř žádnou péči. Jsou odolné vůči nepříznivým podmínkám a porostou vám prakticky kdekoliv. Nejlépe se jim ale daří na slunečném až polostinném místě a v půdě s vyšším obsahem humusu a reakcí mírně kyselou až neutrální. Pokud jim tyto podmínky dopřejete, obdaří vás bohatou úrodou sladkých červených plodů.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Jahodník má mnoho využití 

Z listů, čerstvých i sušených, si můžete připravit lahodný a zdravý čaj, který: 

  • zlepšuje metabolismus kyseliny močové,
  • posiluje stěny cév, 
  • uklidňuje nervovou soustavu
  • snižuje krevní tlak, cukr a cholesterol, 
  • pomáhá při střevních obtížích. 

Plody se v kuchyni dají využít stejně jako ty jahodníku zahradního. Můžete z nich připravit lahodnou marmeládu, přidat je do nejrůznějších dezertů nebo si na nich pochutnat jen tak.  

Máte už měsíční jahody na zahradě také?

Lesní jahody se dají pěstovat i v truhlících. Máte jimi také ozdobená svá okna?
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články