Vysněnou úrodu okurek pro rok 2023 zařídí zálivka z popela

Plodnost okurkových záhonů je možné zvýšit docela jednoduchou metodou. K ruce si totiž stačí vzít obyčejný popel.

Vysněnou úrodu okurek vám letos přinese zálivka z popela i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každá plodina vyžaduje tu správnou výživu a ani okurky nejsou výjimkou. Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae), ovšem nepotřebuje žádná drahá hnojiva z obchodu. Místo toho jí zcela postačí dřevěný popel. Ten totiž obsahuje všechny nezbytné mikroprvky pro správný růst a vývoj okurek – mimo jiné značné množství vápníku. Popel ze slámy a kůry pak jako bonus nabídne i spoustu fosforu a popel z lučních rostlin zase zahradě dodává draslík.

Jak hnojit okurky popelem

K přípravě živného roztoku budete potřebovat 300 g popela. Ten je třeba rozpustit v 10 litrech vody. Směs nechte 7 dní louhovat a občas ji promíchejte. Jakmile rostliny okurek vytvoří tři pravé listy, můžete ho použít na první hnojení. Druhé hnojení by mělo být provedeno na začátku kvetení a po odkvětu je nutné plodiny hnojit každých 14 dní. Do tohoto kolotoče hnojení můžete naskočit v kterékoli fázi vývoje svých okurek – pokud jste tak pár úvodních nestihli, tak s výživou okurek klidně začněte později.

I tak jim popel dodá spoustu cenných živin. Před hnojením okurky důkladně zalijte čistou vodou a poté připravený roztok popela aplikujte za teplého dne přímo ke kořenům. Tento úžasný přírodní prostředek však lze použít nejen jako roztok, ale i v suché formě. Můžete jím posypat záhony a poté provádět pravidelnou zálivku. Všechny živiny se tak dostanou časem přesně tam, kam mají.

O enormní úrodu okurek se postará droždí a cukr iZdroj fotografie: Freepik

Proč je popel pro okurky prospěšný

Popel obsahuje základní živiny, které podporují růst a produktivitu okurek. Zde jsou jeho hlavní výhody:

  • Lepší dostupnost živin: Popel je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je vápník, fosfor a draslík, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj rostlin okurek. Tyto živiny podporují vývoj kořenů, květů a plodů, což vede k větší úrodě.
  • Ochrana proti škůdcům a chorobám: Popel má přirozené vlastnosti, které odpuzují některé škůdce a potlačují růst houbových chorob.
  • Regulace pH: Popel má zásadité vlastnosti, které pomáhají udržovat optimální hladinu pH v půdě. Okurky preferují mírně kyselou až neutrální půdu a použití popela může zabránit překyselení půdy, což jim zajistí ideální prostředí pro pěstování.

A ve hře je samozřejmě také šetrnost k životnímu prostředí: Popel je totiž organické a ekologické hnojivo. Používáním popela z organických zdrojů, jako je spadané listí nebo sláma, přispíváte k udržitelným zahradnickým postupům a nebude tak muset své zahradě dopřávat příliš velké porce chemie (s trochou štěstí se bez ní obejdete úplně).

Jak využít popel z krbu na maximum iZdroj fotografie: Depositphotos

Tipy pro úspěšné hnojení popelem

Pamatujte si ovšem, že i když může být popel prospěšný, je důležité to s ním nepřehánět. Dodržujte doporučené dávkování a četnost aplikace, abyste zabránili nerovnováze živin nebo možnému poškození rostlin. Není rovněž bez zajímavosti, že nejlépe se při hnojení této oblíbené zeleniny uplatňuje popel vzniklý po spálení březového, lipového a dokonce také slunečnicového odpadu.

Obsahuje totiž přesně ty prospěšné látky, které okurky ke svému nerušenému vývoji potřebují. Sledujte také, jak okurky na zálivku popelem reagují. Pokud zaznamenáte jakékoli nepříznivé účinky, například změnu barvy listů nebo zpomalení růstu, snižte množství použitého popela nebo jeho aplikaci přerušte. Živiny může místo něj skvěle doplnit třeba hnojivo z fermentované trávy.

Jak se o záhony s okurkami staráte letos vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články