Jestliže máte na zahradě bezový keř, můžete se těšit na bohatou úrodu, kterou navíc letos budete moci skvěle zužitkovat. Nesbírají se jen jeho květy, ale i plody se dají skvěle využít. Lze z nich připravit víno, likér, kompot, povidla, džem, šťávu – možností je plno.
Likér
Co takhle připravit si na zimu do zásoby něco ostřejšího? Radost by vám mohl udělat chutný bezový likér, který vás zahřeje, a je to třeba i vhodný dárek pro vaše přátele či rodinu. Co budete potřebovat?
- 1/2 l bezinkové šťávy
- 1/2 l vodky
- 3 hřebíčky
- 1 pomeranč
Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.
Sirup
A aby to dětem nebylo líto, i pro ně můžete z bezových plodů připravit chutný nápoj plný vitamínů. Řeč je o bezové šťávě, kterou tentokrát posuneme na novou úroveň přidáním vanilky. Na přípravu tohoto chutného nápoje si připravte:
- 2,5 kg bezinek
- 1 kg cukru
- 2 l vody
- 20 g kyseliny citronové
- 1 hřebíček
- 1 vanilka
Bezinky namočte do horké vody, přisypte k nim kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg cukru) a povařte 20 minut. I když většina lidí zná bezinkovou šťávu převážně z květů této rostliny, i ta z plodů má hodně co do sebe.
Džem
A aby toho sladkého nebylo málo, ještě si můžeme připravit bezový džem. Má netradiční chuť, ale po pár lžičkách si jej bezpochyby oblíbíte. Budete potřebovat:
- 1 kg jablek
- 1/2 kg bezinkových bobulek
- 400 g krystalového cukru
- 10 g kyseliny citronové
- 1 citron
- 1 dl rumu
Jablka rozvařte, prolisujte a ještě povařte, přidejte bezinkové bobulky a dále vařte. Do rozvařené směsi vmíchejte krystalový cukr, vařte ještě asi 10 minut a vyzkoušejte, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Na závěr dle chuti přidejte trochu rumu.