Česnekové slupky jsou fantastickým doplňkem kompostu. Ovšem byla by škoda je využívat jen takhle. Umí toho mnohem více.
Mohou se zdát tenké a křehké, ale tyto nenápadné „papírové“ slupky jsou ve skutečnosti plné živin, které mohou obohatit třeba váš kompost. Mají v sobě vysoký obsah minerálních látek, například (síry, která přispívá ke zdravému růstu rostlin). Síra je ovšem také přírodní fungicid, který pomáhá chránit vaše rostliny před různými chorobami, jak podotýká web FarmersAlmanac.
Se slupkami z česneku přímo do kompostu
Přidání česnekových slupek do hromady kompostu pomáhá urychlit proces rozkladu, čímž získáte mnohem rychleji materiál plný živin. Protože se česnekové slupky rozkládají poměrně rychle, přispívají k příjemnému vyvážení těžších materiálů, jako jsou třeba větvičky nebo listí.
Mulčování pro zajištění vlhkosti a ochrany
Kromě kompostování lze česnekové slupky použít přímo jako mulč. Rozprostřete je kolem rostlin a pomohou vám udržet vlhkost, regulovat teplotu půdy a zabránit růstu plevele. Jak se pomalu rozkládají, uvolňují do půdy živiny, které vašim rostlinám dodají jemnou organickou vzpruhu. A samozřejmě je můžete smíchat i s jinými materiály, protože jich jen zřídka budete mít dost. A skvěle se hodí i pro orchideje, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.
Přírodní odpuzovač škůdců
Pověst česneku jako přírodního prostředku proti škůdcům se vztahuje i na jeho slupky. Pokud s nimi posypete záhony, pomohou vám odradit škůdce (skvěle platí třeba na mšice, slimáky a háďátka). A pokud chcete jít ještě o krok dál, můžete si vytvořit česnekový sprej. Jednoduše namočte slupky na několik hodin nebo přes noc do vody, pak směs sceďte a vzniklou tekutinu použijte jako postřik na rostliny (podle potřeby opakovaně).
Využití česnekových slupek v kuchyni
Tenhle běžný kuchyňský dopad můžete podle stránek Delish využít i k výrobě voňavého a aromatického česnekového oleje. Jednoduše slupky přidejte do oblíbeného oleje na vaření a nechte je několik dní louhovat. Výsledkem bude lehká česneková esence, která skvěle vylepší jakýkoli pokrm, aniž by přehlušila jeho přirozené aroma nebo chuť.