Mražené pečivo může chutnat úplně stejně jako to čerstvé – stačí si osvojit jeden šikovný trik. A vydrží vám klidně i rok.
Mnoho lidí má předsudky ohledně zamrazeného pečiva. Přitom je to jediný způsob, jak uchovat chléb i jiné pekařské výrobky déle čerstvé, stačí jen dodržovat správný postup jak při zamrazování tak i rozmrazování, jak informuje web AAzdraví.
Výhody mrazení pečiva
Nakonec, v supermarketech je většina pečiva rozmrazovaná a přesto křupavá a měkká. Tak proč to nezkusit i v domácích podmínkách?
- vydrží čerstvé, po rozmrazení je jako přinesené z obchodu
- neztvrdne a nezplesniví, takže jej nemusíte vyhazovat a plýtvat tak potravinami
- je k dispozici kdykoli, když mají obchody zavřeno nebo nemáte zrovna čas jít nakupovat
- lze jej zamrazit po porcích
- mrazit můžete i přebytky cukroví, vánočku, buchty, koláče a podobně, což se hodí, přijde-li nečekaná návštěva, nebo potřebujete-li si pečivo připravit dopředu
Postup při zamrazování
Hlavní zásadou je mrazit pečivo úplně čerstvé, pokud možno křupavé, ale ne horké, jak píše web Mix24. V obchodě jej za tím účelem dávejte do papírových sáčků (jsou-li k dispozici) nebo alespoň nechte mikrotenový sáček otevřený. Jakmile vám pečivo v sáčku zvlhne, zůstane takové i po zmrazení. „Pokud jej chcete udělat znovu křupavé, musíte je rozmrazovat a trochu zapéct v troubě, zatímco zamrazené pečivo v plné křupavosti stačí jen vyndat ze sáčku a nechat volně rozmrazit,“ radí paní Ale K. z Bruntálu. A jaký je tedy správný postup?
- Čerstvé pečivo vložte do mrazícího sáčku (nejlépe se zipem) v jedné vrstvě a dejte zamrazit. Pak odebírejte množství, které potřebujete, nebo rovnou zamrazte počet kusů například na snídani.
- Chléb nakrájejte buď na krajíce nebo na kusy tak velké, kolik po rozmrazení dokážete spotřebovat během dne. Rozmrazený chléb i pečivo rychleji plesniví nebo tvrdne. Vložte jej do sáčku a uložte do mrazáku.
- Máte-li větší počet pečiva nebo chcete mrazit velké množství krajíců, rozložte je nejprve na tác, dejte zamrazit a pak teprve vložte do sáčku a vraťte do mrazničky.
- Sáčky musí být dobře uzavřeny, jinak chléb či pečivo vyschne a po rozmrazení bude tvrdé.
Postup při rozmrazování
I zde je nutné dodržovat určitý postup, aby pečivo a chléb byly opravdu křupavé a jako čerstvé.
- Kusy nebo krajíce chleba můžete vyndat večer před spaním a nechat volně v sáčku rozmrznout. Jeho křupavost tím nijak zvlášť neutrpí, naopak by vyndaný ze sáčku při rozmrazování oschl. Tak to dělám já a skvěle to funguje.
- U pečiva je to naopak, když ho necháte rozmrazit v uzavřeném sáčku, zvlhne. Vzhledem k tomu, že je rozmrazené za 10 až 15 minut, je nejlépe jej vyndat z mrazničky těsně před použitím a volně je rozložit.
- Druhým způsobem může být rozpékání v troubě, ale opatrně, abyste jej nepřesušili.
- V zimě lze využít teplé radiátory, na ty položte ubrousek a následně naskládejte pečivo. Výrazně to urychlí rozmrazení a zároveň se zvýší i křupavost.
- V neposlední řadě existují nástavce na toustovači na rozpékání pečiva a podobně.
Z chleba, který nevyužijete, můžete udělat skvělé hnojivo. A dejte si pozor na ten krájený – o obojím Chalupáři-Zahrádkáři informovali nedávno.