Chléb vydrží čerstvý klidně celý rok, stačí ho jen zamrazit

Mražené pečivo může chutnat úplně stejně jako to čerstvé – stačí si osvojit jeden šikovný trik. A vydrží vám klidně i rok.

i Zdroj fotografie: Mmangan333 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mnoho lidí má předsudky ohledně zamrazeného pečiva. Přitom je to jediný způsob, jak uchovat chléb i jiné pekařské výrobky déle čerstvé, stačí jen dodržovat správný postup jak při zamrazování tak i rozmrazování, jak informuje web AAzdraví.

Výhody mrazení pečiva

Nakonec, v supermarketech je většina pečiva rozmrazovaná a přesto křupavá a měkká. Tak proč to nezkusit i v domácích podmínkách?

  • vydrží čerstvé, po rozmrazení je jako přinesené z obchodu
  • neztvrdne a nezplesniví, takže jej nemusíte vyhazovat a plýtvat tak potravinami
  • je k dispozici kdykoli, když mají obchody zavřeno nebo nemáte zrovna čas jít nakupovat
  • lze jej zamrazit po porcích
  • mrazit můžete i přebytky cukroví, vánočku, buchty, koláče a podobně, což se hodí, přijde-li nečekaná návštěva, nebo potřebujete-li si pečivo připravit dopředu

Postup při zamrazování

Hlavní zásadou je mrazit pečivo úplně čerstvé, pokud možno křupavé, ale ne horké, jak píše web Mix24. V obchodě jej za tím účelem dávejte do papírových sáčků (jsou-li k dispozici) nebo alespoň nechte mikrotenový sáček otevřený. Jakmile vám pečivo v sáčku zvlhne, zůstane takové i po zmrazení. „Pokud jej chcete udělat znovu křupavé, musíte je rozmrazovat a trochu zapéct v troubě, zatímco zamrazené pečivo v plné křupavosti stačí jen vyndat ze sáčku a nechat volně rozmrazit,“ radí paní Ale K. z Bruntálu. A jaký je tedy správný postup?

Pekař radí, jak doma udržet chléb déle čerstvý, měkký a vláčný

  1. Čerstvé pečivo vložte do mrazícího sáčku (nejlépe se zipem) v jedné vrstvě a dejte zamrazit. Pak odebírejte množství, které potřebujete, nebo rovnou zamrazte počet kusů například na snídani.
  2. Chléb nakrájejte buď na krajíce nebo na kusy tak velké, kolik po rozmrazení dokážete spotřebovat během dne. Rozmrazený chléb i pečivo rychleji plesniví nebo tvrdne. Vložte jej do sáčku a uložte do mrazáku.
  3. Máte-li větší počet pečiva nebo chcete mrazit velké množství krajíců, rozložte je nejprve na tác, dejte zamrazit a pak teprve vložte do sáčku a vraťte do mrazničky.
  4. Sáčky musí být dobře uzavřeny, jinak chléb či pečivo vyschne a po rozmrazení bude tvrdé.
Pokud si chcete pochutnávat každý den na čerstvém pečivu, ale žádný obchod nemáte takříkajíc za rohem, vyzkoušejte trik s mrazákem iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud si chcete pochutnávat každý den na čerstvém pečivu, ale žádný obchod nemáte takříkajíc za rohem, vyzkoušejte trik s mrazákem

Postup při rozmrazování

I zde je nutné dodržovat určitý postup, aby pečivo a chléb byly opravdu křupavé a jako čerstvé.

  1. Kusy nebo krajíce chleba můžete vyndat večer před spaním a nechat volně v sáčku rozmrznout. Jeho křupavost tím nijak zvlášť neutrpí, naopak by vyndaný ze sáčku při rozmrazování oschl. Tak to dělám já a skvěle to funguje.
  2. U pečiva je to naopak, když ho necháte rozmrazit v uzavřeném sáčku, zvlhne. Vzhledem k tomu, že je rozmrazené za 10 až 15 minut, je nejlépe jej vyndat z mrazničky těsně před použitím a volně je rozložit.
  3. Druhým způsobem může být rozpékání v troubě, ale opatrně, abyste jej nepřesušili.
  4. V zimě lze využít teplé radiátory, na ty položte ubrousek a následně naskládejte pečivo. Výrazně to urychlí rozmrazení a zároveň se zvýší i křupavost.
  5. V neposlední řadě existují nástavce na toustovači na rozpékání pečiva a podobně.

Z chleba, který nevyužijete, můžete udělat skvělé hnojivo. A dejte si pozor na ten krájený – o obojím Chalupáři-Zahrádkáři informovali nedávno.

Jaké jsou vaše triky pro uchování čerstvosti pečiva?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články