Jak na nakládané okurky: Prvním krokem je očištění, křupavost pak dodá proříznutí

Aby vaše sterilované okurky chutnaly jako od babičky, měli byste si osvojit pár triků. Není na tom vůbec nic složitého.

Jak na nakládané okurky: Prvním krokem je očištění, zacilte na křupavost i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Nejste si jistí, jaké okurky vybrat k nakládání a jak s nimi později zacházet? Nezoufejte – vše je snadné jako facka. Třeba o výběru už toho bylo napsáno mnoho, u všech druhů však lze narazit na jeden základní znak, který je spolehlivým ukazatelem pro rozpoznání nejvhodnějších kandidátů do vaši zavařovací sklenice.

Zaměřte se na ostny

Musíte jen věnovat svou pozornost barvě ostnů okurky – těm drobným, často přehlíženým výstupkům, které mnohdy pokrývají slupku na celé ploše. V zásadě existují dvě základní barvy ostnů: černé a bílé. Pokud mají okurky bílé ostny, obecně se k nakládání příliš nedoporučují. Důvodem je tloušťka a struktura jejich slupky. Okurky s bílými ostny mají obvykle silnější a tužší slupku, která brání plnému proniknutí nálevu do útrob okurky.

Hlavní chyby při zavařování, se kterými můžete poškodit zdraví celé rodiny

V důsledku toho mohou tyto okurky po ponoření do nálevu absorbovat tekutinu nerovnoměrně, což vede k tomu, že okurky jsou málo výrazné a nemají požadovanou chuť a strukturu. Pokud však na takové přesto narazíte a jiné k dispozici nemáte, jednoduše jim odřízněte konec – lák pak nasají přímo perfektně, aniž by to ovlivnilo jejich žádoucí křupavost, jak radí web Vaříme s Marcelou. A pro lepší chuť můžete přidat i list z třešně, vinné révy nebo rybízu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Výběr správných okurek pro nakládání

Pro úspěšné a chutné nakládání je vhodné vybírat okurky nakládačky s černými ostny. Tyto okurky mají obvykle tenčí slupku, což umožňuje, aby lák pronikl do dužiny opravdu důkladně. Zavařené okurky jsou díky tomu dobře ochucené, s vyváženým rozložením chutí, které z každého sousta dělají lahodný zážitek.

Jak používat dubové listy při zavařování okurek

Co s úrodou okurek: Nakládané okurky vydrží až dva roky

Až budete příště na trhu vybírat okurky vhodné k naložení, dobře si je prohlédněte. Ledacos vám totiž prozradí. iZdroj fotografie: Freepik
Až budete příště na trhu vybírat okurky vhodné k naložení, dobře si je prohlédněte. Ledacos vám totiž prozradí.

Ale pozor. Než je uložíte do sklenice, nezapomeňte je podle rady z webu iPrima ještě pořádně omýt – i když na první pohled vypadají čistě. Zvlášť ty poctivě vypěstované bývají plné drobného písku, který by vám později nehezky vrzal mezi zuby. A o něco takového určitě nestojíte.

Jaké jsou vaše tipy pro ty nejlepší nakládané okurky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články