Koupené banány doma vydrží až 2 týdny bez ztráty vitamínů a chuti. Pomůže chytrý trik s alobalem

                   

Banány patří v obchodech mezi nejvyhledávanější ovoce. Bohužel však neoplývají právě dobrou trvanlivostí. Během několika dnů jsou totiž schopné zčernat tak, že se hodí snad už jen do banánové zmrzliny nebo do smoothie a nikoli k přímé konzumaci. A jak tomu tedy zabránit? Možných cest je hned několik.

Jak koupit zralé banány

Jako první je nutné se zaměřit na výběr správně zralého ovoce v obchodech. Nejde o nic složitého. Snažte se vyhnout banánům zeleným, ale i jejich úplnému protikladu – jasně žlutým kouskům. Jedině banány zralé asi tak na půl vám doma vydrží opravdu dlouho. Ne vždy jsou bohužel takové nákupy možné. A co si tedy počít, když ovoci na prodejních pultech chybí (nebo naopak přebývá) k dokonalé zralosti pořádný kus?

iZdroj fotografie: Depositphotos

V takovém případě jsou lepší volbou banány zelené. Ty totiž můžete vždy nechat dozrát. Obvykle stačí je pouze položit na mísu nebo talíř v teplé místnosti, ovšem chcete-li opravdu perfektní chuť, pak použijte trik se sáčkem. Do něj vložte zelené banány a zároveň perfektně zralé jablko nebo jiné ovoce. Ethylen, který s z něj uvolní, urychlí dozrávání banánů opravdu neuvěřitelným způsobem. Za jeden nebo dva dny je tak budete moci jíst.

Na přezrálé banány platí alobal

Jestliže se vám však naopak povede pořídit si banány, které jsou žlutější, než by vám bylo milé, nezoufejte. Jejich zrání můžete zastavit poměrně účinnou metodou. A to tak, že jejich konce jednoduše zabalíte do alobalu a pečlivě ho přimáčknete. Dejte však pozor, abyste ho vždy použili matnou stranou dovnitř, jinak tento trik fungovat nebude. A banány také vždy ukládejte špičkami dolů. Neměly by tedy trčet do prostoru, neprospívá jim to.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přezrálé banány použijte rychle

Jestliže vám doma banány přece jenom přezrají, nemusíte zoufat. Pokud je zamrazíte a následně jednoduše rozmixujete, získáte recept na perfektní a zdravou zmrzlinu. Banány ovšem můžete zamrazit i jen tak (oloupané) a později je použít třeba do smoothie nebo do oblíbeného chlebíčku. Lze je také použít prakticky do jakéhokoliv těsta. Skvěle nahradí vejce a zároveň pokrm přirozeně osladí.

Umíte si v obchodech vybrat správně zralé banány nebo je nakonec přezrálé vyhodíte?

Naučte se péct banánový chleba, který zachutná celé rodině
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články