Pokud vsadíte na ten správný způsob nakládání okurek, můžete jejich trvanlivost značně prodloužit. Vydrží vám třeba i dva roky.
Nakládané okurky jsou vynikajícím a pikantním doplňkem každého jídla. Nejenže se snadno připravují, ale mají také dlouhou trvanlivost, takže jsou skvělou volbou pro uchování okurek v době jejich hojné letní sklizně. S několika jednoduchými přísadami a trochou času si můžete vychutnávat lahodnou chuť a vůni domácích nakládaných okurek až dva roky.
Jak na ty nejlepší nakládané okurky
Na přípravu přibližně tří třílitrových sklenic nakládaných okurek budete potřebovat následující ingredience:
- 1,5 kg čerstvých okurek (malé velikosti)
- 1 až 2 cibule (nejlépe červené)
- 1 hlavička česneku
- hlavičky kopru
- listy křenu
- 9 zrnek pepře
- 3 lžíce hořčičných semínek
- 2 litry pitné vody
- 70 g kuchyňské soli
- 100 gramů krystalového cukru
- 60 ml 9% octa (potravinářského)
Nakládané okurky a jejich příprava
Začněte namočením malých okurek na několik hodin do studené vody. Tento krok pomůže zajistit, aby si okurky při nakládání zachovaly svou křupavost. Po namočení nakrájejte okurky na tenké plátky nebo malá kolečka, podle toho, jak vám to vyhovuje (menší okurky můžete klidně nakládat vcelku). Připravte sklenice na nakládání tak, že do každé sklenice přidáte hlavičky kopru, křenové listy, zrnka pepře a hořčičná semínka. Do sterilizovaných sklenic navrstvěte nakrájené okurky, nakrájenou cibuli a stroužky česneku.
Směs okurek ve sklenicích zalijte studenou vodou, zakryjte sterilizovanými víčky a nechte je asi 20 minut odstát. Mezitím si v samostatném hrnci připravte nálev na zavařování. Ve 2 litrech vody smíchejte kuchyňskou sůl a krystalový cukr a směs přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, přidejte potravinářský ocet a dobře promíchejte. Horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích a dbejte na to, aby byly zcela ponořené. Sklenice pevně uzavřete víčky.
Jak zajistit dlouhou trvanlivost
Abyste sklenice řádně uzavřeli a vytvořili vakuum, otočte je dnem vzhůru a zabalte je do silné deky nebo ručníku, aby pomalu vychladly. Nechte naložené okurky vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte na chladném a tmavém místě. Ovšem můžete je i zavařit, vydrží tak ještě déle.
Uchovávání nakládaných okurek
Při správné přípravě a skladování mohou nakládané okurky vydržet až dva roky. Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, držte se těchto rad.
- Uchovávejte sklenice na chladném a tmavém místě, například ve spíži nebo ve sklepě, aby si okurky zachovaly chuť a strukturu.
- Dbejte na to, aby byly sklenice dobře uzavřené, aby se do nich nedostal vzduch a okurky se nezkazily.
- Pravidelně kontrolujte, zda sklenice nevykazují stopy kažení, jako je plíseň nebo nepříjemný zápach. Sklenice, které vykazují známky kažení, vyhoďte.
Po otevření skladujte nakládané okurky v chladničce a spotřebujte je do několika týdnů, aby si zachovaly tu nejlepší chuť a strukturu. Vyzkoušet ovšem můžete i jiné recepty pro přípravu nakládaných okurek.