Na ovoci i zelenině se často nacházejí oku neviditelné věci, které do pusy rozhodně strkat nechcete. Zjistěte, jak je z plodin důkladně smýt.
Mytí jahod a jiného ovoce se může zdát jako banální záležitost. Většina z nás plody většinou opláchne pod tekoucí vodou, čímž z nich smyje prach a největší nečistoty. Já to obvykle dělám také tak. Stále se v nich však bude skrývat na první pohled neviditelný hmyz, bakterie a v některých případech zbytky pesticidů, jak píše web Tresk. Často se s tímto problémem můžete setkat u jahod, a tak jejich správné mytí může být trochu oříšek. Naštěstí existuje trik, který vám pomůže se zbavit nejen nečistot, ale i přítomného hmyzu.
Jak na správné mytí ovoce
To, že před konzumací se musí ovoce i zelenina umýt, se učí už malé děti. Jak k mytí přistoupit, aby ovoce bylo nejen dokonale čisté, ale vydrželo čerstvé co nejdéle? Prvním pravidlem je, že plody nebudete omývat hned, jakmile si je přinesete domů, ale necháte si tuto činnost až na okamžik před konzumací, jak informuje web ZooVega.
Nenarušíte tak přirozený ochranný film na povrchu ovoce (a to se nebude tak rychle kazit). Podceňovat byste neměli ani mytí úrody z vlastní zahrady, a to i v případě, že v zahradě nepoužíváte žádnou chemii. Spolu s ní totiž můžete pozřít i bakterie, které dokážou způsobit nemalé žaludeční potíže. Zvláště opatrní by v tomto případě měli být zejména lidé se sníženou imunitou a malé děti.
Soda zbaví jahody hmyzu
Jeden z nejnáročnějších druhů ovoce na mytí jsou jahody. V plodech se skrývá miniaturní hmyz, který pouhým okem nezaznamenáte. Pro vaše zdraví sice žádnou hrozbu nepředstavuje, pochutnávat si na něm ale určitě nechcete. Z jahod ho odstraníte za pomoci sody. Naplňte misku vodou a rozpusťte v ní lžíci jedlé sody. Do roztoku poté ponořte jahody. Zanedlouho všichni škůdci z ovoce vyplavou. Nakonec nechte jahody pár minut odstát v čisté vodě. Stejnou službu jako soda vám udělá i obyčejná sůl, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.