Voda po vaření vajec je poklad často vylévaný do dřezu. Každý zahrádkář by měl znát její využití a úžasné účinky, které nabízí

Vylévat vodu po vaření vajec jen tak do odpadu je věčná škoda. V domácnosti může být opravdu užitečná po mnoha stránkách.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Creative Commons
                   

Pokud vaříte vejce, pak vám vždy zbude plný kastrolek vody. Co si s ní však počít? Pokud vás nenapadne nic jiného, než ji bez užitku jen tak vylít do dřezu nebo do toalety, pak děláte velkou chybu. Obsahuje totiž řadu minerálů, kterých by bylo škoda se jen tak zbavovat.

Jaké minerály obsahují skořápky

Když dáte vařit vejce, začnou se z jejich skořápek uvolňovat do vody i nejrůznější minerály. Jde například o: uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, oxid křemičitý, oxid hlinitý, oxid fosforečný, a také o nejrůznější stopové prvky, jako jsou například jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor.

A tyto všechny skvěle prospívají rostlinám. Pokud tedy necháte vodu po vaření vajec vychladnout a přelijete ji do konvičky, jednoduše ji můžete použít jako zálivku a ušetřit tak za nákup komerčních hnojiv.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak hnojit vaječnými skořápkami

Ovšem hnojit lze i skořápkami od vajec. Rostlinám tak dodáte vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo nebo třeba sodík. Skořápky stačí nadrtit a poté přimíchat do substrátu. Nikdy je však nedávejte k acidofilním rostlinám. Mezi ně patří například:

  • konvalinka vonná (Convallaria majalis)
  • rododendron (Rhododendron)
  • chryzantéma (Chrysanthemum)
  • hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)
  • pomněnky (Myosotis)
  • brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum, syn. Cyanococcus corymbosus)
  • hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens)
  • hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris)
  • azalka (Azalea)
  • brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)
  • vřesovec pleťový (Erica carnea)
  • vřesy (Calluna L.)
  • lilie (Lilium)
  • hyacinty (Hyacinthus)

Využijte cibulové slupky

Podobně lze využít i vodu po vaření cibule, případně můžete cíleně vyvařit cibulové slupky. Rostlinám tak dodáte karoten, thiamin, riboflavin nebo třeba niacin. Cibule je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu. Podobně funguje i další cibulová zelenina: cibule, česnek, pórek apod.

iZdroj fotografie: Unsplash

Voda po vaření brambor

A jaké cenné látky se do vody vylouhují při vaření brambor? Jde například o vitamíny C, B1, B2 a PP. Z minerálních prvků je pak ve hře především železo, měď, mangan, fosfor a vápník. Je zajímavé, že brambory se žlutou a oranžovou barvou obsahují více antioxidantů a nejvíce vitamínu C v sobě mají nové brambory.

Jak využíváte odpad z domácnosti vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články