Tymián je jednou z nejvšestrannějších bylinek, která se používá jak v kuchyni, tak i v léčivých čajových směsích. Vypěstujte si ho.
Tymián (Thymus) patří mezi nejoblíbenější bylinky české kuchyně – a to i přes to, že pochází ze Středomoří. Barva jeho listů se podle kultivaru pohybuje od tmavě zelené po žlutě a bíle panašovanou a barva květů může být jakákoliv mezi bílou až světle modrou. Tymián se také může čistokrevně plazit, anebo na záhonku píše trochu vyčnívat – vše záleží na tom, jaký kultivar si pořídíte. Pěstují se však velmi podobně.
Kde sehnat mladý tymián
Mladé rostliny jsou běžně dostupné v zahradnictví (a za dobrou cenu) a je tedy mnohem jednodušší je koupit než pěstovat ze semene (i když ani to není nijak obtížné). Tymián pochází ze Středomoří a vyžaduje dobře odvodněnou půdu se spíše skromnějším obsahem živin. Výsadba na co nejslunečnějším stanovišti by pak měla být povinností, podporuje totiž tvorbu vonných olejů. Pamatujte tak na to, že tato rostlina má ráda sucho a je třeba ji chránit před studenými větry. Nesvědčí jí mokré zimy.
Jak a kam vysazovat tymián
Tymián vysazujte na jaře nebo na podzim do dobře propustné půdy (stejně jako jiné suchomilné bylinky a rostliny). Při pěstování v květináči použijte substrát obohacený o kompost a drobný štěrk. Dbejte tak na to, aby v misce nikdy dlouho nestála voda. Vše ostatní je snadné – tymián jen zřídka napadají škůdci a nemoci a nevadí mu ani rozmary počasí. K mání jsou různé druhy:
- Tymián citronový (Thymus × citriodorus)
- Vlněný tymián (Thymus pseudolanuginosus)
- Mateřídouška časná (Thymus praecox)
- Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum)
Pravidelný řez je důležitý
Po odkvětu tymián ostříhejte, což podpoří růst nových výhonků. Tím si zajistíte mnohem více natě, kterou budeme moci sbírat i během zimních měsíců. Pokud ho nebudete pravidelně stříhat, zdřevnatí a přibližně po třech letech „zvlčí“ natolik, že ho stejně budete muset budete muset po několika letech řádně seříznout a začít s jeho pěstováním de facto od začátku
Co ještě vědět o tymiánu
Jakmile se tymián dobře zakoření, měl by celé léto bez potíží vydržet bez zálivky. A pokud jej pěstujete v květináči, pak od března do května přidávejte do zálivky hnojivo pro bylinky. Tymián je stálezelená trvalka, takže jeho lístky můžete trhat po celý rok. Lze je sušit, ale také do oleje či octa. Nejvíce aromatických látek má před květem, tehdy je tedy pro jeho sběr nejlepší čas. Je rovněž klíčovou bylinkou takzvané „Bouquet garni“ a výborně ochutí drůbež nebo zeleninové pokrmy.
Oblíbené odrůdy tymiánu
Ať už chcete vsadit na jistotu nebo se zaměřit na různé raritky, sázka na tyto kultivary určitě nevyjde naprázdno:
- ‚Golden King‘ – žluto-bílé listy s citrónovou vůní a narůžovělé květy (výška cca 15 cm)
- ‚Minor‘ – ideální do skalky a mezi kameny, skvěle toleruje i ošlap – nabídne růžové květy (výška cca 5 cm)
- ‚Jiskra‘ – tymián vyšlechtěný v ČR, potěším výrazným růžovým květem a kobercový růstem (výška cca 5 cm)
- ‚Bertram Anderson‘ – keřovitě rostoucí tymián se zlatým vybarvení listů (výška cca 15 cm)
- ‚Silver Posie‘ – růžové květy a stříbrné olistění (výška cca 15 cm).
- ‚Snowdrift‘ – půdopokryvný tymián s velmi jemným bílým květem (výška cca 3 cm)