Větší úroda okurek, žádné žloutnutí listů a žádná plíseň. To vše zařídí peroxid vodíku

Zabraňte při pěstování okurek problémům, jako jsou žluté listy, slabé sazenice a plísně. Pomůže vám s tím lékárenský pomocník.

Aby se vám letos úroda okurek opravdu vydařila, musíte jí věnovat pozornost už od sazenic. Není to vůbec obtížné. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jen těžko si lze představit českou zahradu v létě bez okurek. Tou dobou jsou nedílnou součástí nejrůznějších salátů a nápojů. V zimě zase nesmí chybět zásoba zavařovaček. Okurková sezóna začíná již v těchto týdnech – někteří již předpěstovávají sazenice, jiní vybírají vhodné odrůdy a hledají nejrůznější tipy, jak pěstování této teplomilné zeleniny zefektivnit, aby se jí co nejlépe dařilo. Užitečného pomocníka hledejte u sebe v lékárničce – okurky totiž uvítají ošetření peroxidem vodíku.

Okurky potřebují správné načasování

Spousta zahrádkářů preferuje výsev okurkových semen rovnou na záhon. To je však možné, až když teplota půdy stoupne nad deset stupňů, vzduch bude mít alespoň patnáct a okurky již nebudou ohrožovat přízemní mrazíky. Obecně se doporučuje přímý výsev až po zmrzlých, čili po 15. květnu. Chcete-li si je raději předpěstovat a tím zkrátit čekání na úrodu o tři až čtyři týdny, začněte koncem dubna. O měsíc později budou sazenice natolik vyvinuté, abyste je mohli přesadit na venkovní záhon.

Výsev na záhon v druhé polovině května

Touto dobou již je dostatečně teplo na to, abyste mohli okurky vysít na záhon. Vyberte si vhodnou odrůdu podle toho, zda budete chtít zeleninu konzumovat syrovou nebo zavařovat. Mezi oblíbené druhy patří hybridní odrůdy Octopus, Paris nebo Julian. Semínka před setím na chvíli namočte. Zeminu v místě výsevu lehce přišlápněte, aby při zalévání neodtékala pryč voda. Semínka vysejte ve vzdálenosti minimálně dvaceti centimetrů na hloubku okolo 2 cm.

Mladý plod okurky iZdroj fotografie: Freepik

Peroxid vodíku je pro okurky lék

Okurkám jejich vývoj podstatně ulehčíte, připravíte-li jim roztok z peroxidu vodíku. V jednom litru vody rozmíchejte dvě lžíce peroxidu. Každé semínko zalijte zhruba polovinou sklenky tohoto elixíru. Roztok vody a peroxidu vydezinfikuje samotné semínko a také půdu kolem něj. Změkčí rovněž jeho slupku, takže vyklíčí mnohem dříve. Okurky budou silnější a zdravější, neboť je nebudou ohrožovat plísňové choroby, jako je např. bramborová plíseň nebo padlí.

Jak na správné pěstování okurek hadovek ze semínek

Jaké jsou vaše triky při pěstování okurek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články