Hraboši se na zahradě už neukážou, vyžene je jediná větvička túje

Odhalíte-li v záhonech či trávníku vykopané díry a tunely, je to jasné – ve vaší zahradě se usídlili hraboši. Zjistěte, jak je zase vyhnat.

Nyní kvete túje – nejlepší odpuzovač hraboše. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jsou sice velice malí, ale dokáží napáchat nemalé škody. Na první pohled si je můžete splést s myšmi, na rozdíl od nich se ale skrývají v zemi a domům se vyhýbají. Zahradu dokáží zpustošit tím, že okusují kořeny a cibulky rostlin, ovoce i kůru stromů, ničí trávník a pojídají vysetá semínka. Všimnete-li si, že se u vás ubytovali hraboši, je nezbytné co nejrychleji zakročit a z pozemku je vyhnat. Pokud ve vaší zahradě roste túje, hledejte pomoc právě u ní.

Řádění hraboše poznáte jednoduše

Přítomnost škodících hlodavců v zahradě poznáte snadno. Můžete si všimnout ohryzané kůry na stromech, okousaných plodin a rostlin a přítomnosti zeleného trusu. Nejvýraznějším signálem jsou ale chodbičky o průměru asi 5 cm, které si hraboši hloubí pod zemí a které tvoří celý podzemní labyrint a vedou do podzemního hnízda. Na rozdíl od krtčích tunelů nejsou hluboko pod zemí, ale těsně pod povrchem a postrádají typickou vykopanou hromádku hlíny.

Pomůže populární jehličnan

Zpozorujete-li varovné signály, začněte okamžitě jednat, aby se u vás hraboši nepřemnožili. Nechcete-li se uchylovat k pastem nebo dokonce jedu proti hlodavcům, můžete vyzkoušet přírodní odpuzovač, jakým je túje. Tento jehličnan obsahuje silici zvanou thujon, jejíž vůně je hrabošům silně nepříjemná. Stačí ustřihnout větvičku stromu a vložit ji do vchodu tunelu – hraboše zanedlouho její specifický zápach zastraší. Alergici by si při manipulaci s tújí měli dávat pozor, mohla by u nich vyvolat alergickou reakci.

Hraboš v zahradě iZdroj fotografie: ianpreston / Creative Commons / CC BY 2.0

Jak bojovat s hraboši

Neroste-li na vaší zahradě túje, vyzkoušejte proti hrabošům jiné prostředky. Tím prvním je silná vůně. Do vstupů chodbiček tak můžete nacpat česnekové stroužky, sušené výhonky černého bezu, listy ořešáku či aromatické koření, jakým je skořice či hřebíček. Nebo si na pomoc pozvěte přirozené nepřátele hrabošů – dravé ptáky. Zapíchejte do země dostatečné množství dřevěných kůlů, na kterých budou moci dravci sedět a číhat na potencionální kořist. Často si s hraboši dokáže poradit i pes nebo kočka.

Nejúčinnější způsoby, jak bojovat s hlodavci.

Jak bojujete s hraboši na své zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články