Myši se v domě už neukážou, k smrti nesnáší vůni máty

Obraťte proti myším vlastní zbraň (jejich čich) a vyžeňte je z domu jednou provždy. Zjistěte, před jakými vůněmi utečou.

Myši v domě i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Myši v domě jsou poměrně častým problémem, který je třeba rychle řešit. Tito nezvaní hosté dokážou zničit všechno, co jim přijde do cesty – kabely, oblečení, knihy i potraviny. Navíc mohou přenášet nejrůznější choroby a velice rychle se rozmnožují. Nechcete-li proti nim bojovat za pomoci chemie nebo nemáte to srdce je usmrtit, hledejte pomoc v přírodě. Vyhnat myši z domu vám pomohou oblíbené aromatické bylinky.

Myši se vyhnou obloukem mátě peprné

Běžná máta je oblíbená pro svou chuť a blahodárné účinky na lidské zdraví. Lidem pomáhá s trávením a zmírňuje bolesti hlavy. Na myši však působí přesně opačně – její vůni nesnáší a místům, kde ji cítí, se vyhýbají. Vysadit si mátu můžete v okolí domu nebo ji pěstovat v truhlících na parapetech nebo balkoně. Oblečení ve skříni ochráníte tím, že do ní umístíte sáčky s usušenou bylinkou. Na myši v domě platí i aromatický mátový olej, který nakapete na vatové tamponky a rozmístíte tam, kde se hlodavci vyskytují.

Nesnáší hlodavci a krtek pryšec?

Oblíbenou trvalkou mnoha zahradníků je pryšec skočcový pryšec skočcový (Euphorbia lathyris)), a to nejen pro svůj vzhled a nenáročnost, ale také proto, že pomáhá vyhnat ze zahrady krtky a hryzce. Tedy alespoň se o to o něm říká. Bohužel moderní výzkumy dokázaly, že krtkům ani hlodavcům nijak nevadí.

Pěstovat ho tedy můžete, ale žádné služby navíc“ od něj nečekejte. Při manipulaci s ním také používejte ochranné rukavice, neboť může podráždit pokožku. Po pozření listů pryšce může dojít k otravě, proto pokud sdílíte domácnost s dětmi nebo zvířaty, zvolte pro boj s myšmi jiné bylinky.

Lístky máty peprné iZdroj fotografie: Pixabay

Před hlodavci dokáží dům ochránit i další bylinky. Mezi ně patří například aromatická bazalka. Opět ji můžete zasadit do květináče či truhlíku a umístit na parapet nebo na balkon. Sáčky se sušenou bazalkou lze umístit kolem vchodů do domu nebo ji jednoduše rozsypat na inkriminovaných místech. Nejen myši, ale i otravný hmyz, jakým jsou komáři, dokáže zastrašit levandule nebo tropická citronová tráva (to však jen ve formě éterického oleje). Bonusem navíc je jejich krásný vzhled a vůně, která se bude linout terasou či zahradou.

Seznamte se s bylinkami, které ochrání zahradu před škůdci a chorobami.

Jak se bráníte myším v domě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články