Tato zázračná surovina z vaší kuchyně vám zajistí obří úrodu okurek plnou křupavých a šťavnatých plodů. Díky jedlé sodě budete okurky sklízet ještě i v podzimních měsících.
Okurky jednoznačně patří mezi nejoblíbenější plody léta. Aby však byla vaše úroda co největší, musíte jim zajistit ty nejlepší životní podmínky a dopřát optimální péči. Umístěte rostliny slunné a teplé místo a postarejte se o dodatečnou závlahu i výživu vhodnými hnojivy. Odměnou vám bude velká a dlouhá sklizeň plná chuti a vitamínů.
Na co si dát při pěstování okurek pozor
Pokud chcete sklízet okurky co nejdéle, měli byste se vyhnout některým častým chybám. Nedostatečnou pozorností a péčí mohou začít strádat. To se projeví například zpomaleným nebo zastaveným vývojem, žloutnutím nebo blednutím listů. Pokud nebudete rostliny pravidelně kontrolovat, nedokážete ani včas reagovat na vznik nemocí, chorob, plísní nebo útoky škůdců.
Proč je důležité rostliny hnojit
Ať už se rozhodnete tyto plodiny pěstovat ve skleníku, venkovním záhoně nebo v květináčích či jiných pěstebních nádobách, je potřeba jim dopřát dostatečné množství potřebných živin. Látky, které se v půdě přirozeně vyskytují, se rychle vypotřebovávají a rostliny by mohly brzy začít strádat. Vhodnými hnojícími směsmi stimulujete jejich růst, podpoříte imunitní systém a celkové zdraví rostlin.
Čím hnojit okurky
Mezi základní prvky, které rostliny potřebují ke svému správnému vývoji, patří dusík, draslík a fosfor. Bez nich vám na zahradě téměř nic neporoste. Ať už se rozhodnete hnojit čímkoliv, zajistěte přísun především těchto tří stavebních prvků, které zodpovídají za rozvoj kořenového systému, zelených částí rostlin, květů, a následně i plodů. Namísto chemických hnojiv raději sáhněte po surovinách ze své domácnosti a dopřejte okurkám tu nejlepší zálivku.
Přírodní postřik z jedlé sody
Tento univerzální a oblíbený prášek má mnoho využití jak v domácnosti, tak na zahradě. Jedlou sodou nahradíte čisticí přípravky stejně snadno, jako postřiky proti chorobám, plísním i škůdcům. Vyrobit si z ní můžete také výživné přírodní hnojivo, za které se vám okurky bohatě odmění. Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik a ušetřete peníze za drahé chemické přípravky plné nebezpečné chemie.
Jak vyrobit postřik z jedlé sody
Abyste si tento výživný a ochranný přírodní prostředek pro okurky vyrobili, smíchejte dvě polévkové lžíce jedlé sody s 10 litry vody. 50 g tuhého mýdla nastrouhejte a zalejte trochou horké vody, aby se zcela rozpustilo. Tuhé mýdlo lze nahradit několika lžícemi tekutého. Jakmile je mýdlo ve vodě rozpuštěné, přilijte směs do roztoku s jedlou sodou a pořádně promíchejte. Hotový postřik pomocí rozprašovače naneste na listy okurek. Opakujte tento postup každých 10 až 14 dní.