Nadměrná úroda rajčat je sice krásná událost, na druhou stranu vyvstává otázka, co s nimi. Zkuste je jednoduše zavařit, pochutnávat si na nich pak můžete ještě dlouho po sklizni.
Doba, kdy rajčata začnou zrát, se neúprosně blíží. A každá správná hospodyňka si jistě již láme hlavu s tím, jak nejlépe uchovat rajčata, která se nestihnou zkonzumovat. Rajčata patří neodmyslitelně ke každému létu a jsou hojně využívána ve studené i teplé kuchyni. Recepty obsahující rajčata využívá snad každá světová kuchyně a vy si tam můžete klidně pochutnat i na exotických receptech. Někdy už ale i rajčata začnou přerůstat přes hlavu a pak se nabízí způsoby, jak je efektivně zpracovat tak, aby vydržela co nejdéle.
Rajčata proti nemocem
Rajčata bezesporu prospívají zdraví. Jako potravina s minimem kalorií je rozhodně vhodná při redukčních dietách, díky obsaženému antioxidantu lykopenu je jejich častá konzumace vhodná jako prevence před vznikem rakoviny. Také ale snižují krevní tlak, zachovávají kosti silné a snižují hladinu cholesterolu.
Nemalý podíl mají i na bystrém zraku. Díky obsahu vitaminu A, E a C a také antioxidantů jako jsou lutein či lykopen chrání oči před vznikem šedého zákalu a makulární degenerace. Jeho zařazení do jídelníčku je tedy rozhodně správným rozhodnutím. Chcete-li trochu experimentovat, můžete si vypěstovat i divoké rajče, které vyniká nejen svou chutí, ale i svou velikostí. Každý plod váží jen necelé 3 gramy a je tedy velikostně stejné, jako větší rybíz.
Proč se rozhodnout pro zavařená rajčata
Spousta zeleniny má velkou výhodu, že je možné je zamrazit. Například nadměrnou úrodu cukety můžete uchovávat v mrazáku klidně až do další sezóny, u rajčat to ale bohužel možné není a je tedy nutné přemýšlet nad jinými způsoby. Nabízí se konzervace, která je k plodině šetrná a navíc si uchová svou chuť, strukturu i cenné vitamíny. Následující recept je navíc velmi jednoduchý a nevyžaduje přidání cukru, soli, octu, ani dalšího konzervantu.
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 kg čerstvých rajčat
- 1,2 litrů vody
Postup přípravy:
- Rajčata dobře opláchněte a osušte papírovou, nebo čistou bavlněnou utěrkou.
- Nakrájejte je na malé kousky a vložte do předem vyčištěných zavařovacích sklenic.
- Sklenice zalijte vroucí vodou a nechte odstát po dobu 15 minut.
- Zavařovací sklenice uzavřete dobře umytými a sterilovanými víčky.
- Sklenice dobře zabalte do deky nebo utěrek a nechte vychladnout. Sklenice neotáčejte dnem vzhůru.
- Po vychladnutí přesuňte sklenice například do spíže, kde uchováváte další zavařeniny.
Takto zavařená rajčata pak můžete libovolně použít do pokrmů a budou jako čerstvá po velmi dlouhou dobu. Dobrou chuť!