Zaměřte se na správné skladování ředkviček a prodlužte jejich životnost. Díky tomuto jednoduchému triku vám vydrží čerstvé a plné lahodné chuti mnohem déle.
Ředkvičky patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu, jejíž přísun si vychutnáte od jara až do podzimu. Pokud je navíc správně uložíte, vydrží vám čerstvé až třikrát delší dobu. Nemusíte se tak bát, že byste nestihli zpracovat sklizené plody nebo neustále kupovat jen velmi malé množství, aby se vám špatným uskladněním nezkazily. Vyzkoušejte některý z těchto čtyř způsobů jejich uložení. Takto si tuto chutnou a zdravou zeleninu zaručeně užijete mnohem více.
Skladování v míse s trochou vody
Tento způsob skladování spočívá v tom, že je nejprve zbavíte listů, ale kořínky ponecháte. Do misky nalejete trochu vody tak, aby vložené hlavičky měly kořeny ponořené. Ještě po osmi dnech budou čerstvé a křupavé jako v první den, kdy jste je koupili nebo sklidili na vlastní zahrádce. Listy navíc nezabírají zbytečné místo a více kusů tak uskladníte na poměrně malé ploše.
Pokud se vám nechce ztrácet čas s otrháváním listů, lze je uložit i s nimi. Musíte si však dát větší pozor, aby se jednotlivé kusy vzájemně z mísy nevytlačovaly a kořínky zůstaly opravdu ponořené pod vodou. Po týdnu listy sice zežloutnou a nebudou vypadat vůbec hezky, konzistenci a chuť zeleniny to však nijak neovlivní. Její křupavá svěžest jí vydrží i nadále a skladovat ji tak můžete až třikrát delší dobu.
Skladování v uzavřené sklenici s vlhkým ubrouskem
V tomto případě je potřeba zbavit ředkviček všech nejedlých částí. Nejprve tak musíte odříznout kořínky i vyčnívající listy. Následně do uzavíratelné sklenice vložte vlhký papírový ubrousek a položte na něj jednotlivé plody. Výhodou tohoto způsobu je, že v lednici zabírá sklenice nejméně místa, nehrozí její převržení a vylití při manipulaci s jinými potravinami, a navíc máte ředkvičky připravené k okamžité konzumaci.
Skladování ve sklenici s namočenými listy
Tento způsob spočívá v ponoření listů a ponechání kořínků trčících ze sklenice ven. Nejdříve je tedy opláchněte a napusťte do sklenice trochu vody a ředkvičky do ní obráceně vložte tak, aby listy zůstaly ponořené, ale plody i s kořínky trčely ven. Sklenici vložte do lednice a nechte tam. Přestože listy po pár dnech zežloutnou, na chuti to nic nezmění. Je to ideální řešení, pokud chcete zeleninu bezpracně a rychle uložit.