Jak uchovat okurky bez láku: Kromě zamrazení se nabízí i výroba marmelády či okurkového octa

Pokud máte tolik okurek, že už nevíte co s nimi, vyzkoušejte jeden z těchto způsobů, jak s nimi snadno a účinně naložit, abyste si je mohli vychutnávat až do příští sezony.

Jak uchovat nakládačky i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

V případě, že se vám letos podařilo vypěstovat opravdu bohatou úrodu okurek, ale už vám dochází nápady, jak je zpracovat, inspirujte se některým z těchto způsobů. Skvělým způsobem jejich využití je netradiční okurková marmeláda nebo okurky naložené v octu. Takto si budete moci užít chuť okurek ještě dávno po tom, co jejich sezona v tomto roce definitivně skončí.

Jak vyrobit okurkovou marmeládu

Pro přípravu této zvláštní marmelády budete potřebovat 3 salátové okurky, šťávu z půlky citronu, lžičku soli, lžičku nastrouhaného zázvoru a přibližně 150 g želírovacího cukru. Nejprve začněte tím, že okurky nastrouháte na struhadle. Je jen na vás, zda je napřed oloupete a ke strouhání využijete jemnou nebo hrubou stranu. Připravené okurky pak vložte do hrnce a přidejte cukr, sůl i zázvor.

Dvě hodiny nechte odležet, a poté přiveďte k varu. Přidejte ještě citronovou šťávu a povařte dalších pět minut. Jakmile máte hotovo, naplňte připravené zavařovací sklenice. Postupujte co nejrychleji a po uzavření sklenice otočte dnem vzhůru. Až sklenice zcela vychladnou, lze je uložit k dlouhodobému skladování. Po otevření můžete její chuť obohatit snítkou nebo čerstvými lístky máty.

Co s úrodou okurek, aby se nezkazila – ty nakládané vydrží až dva roky iZdroj fotografie: Depositphotos
Jak uchovat okurky bez láku

Jak vyrobit okurkový ocet

Tento výrobek oceníte obzvlášť v případě, pokud patříte mezi milovníky zeleninových salátů. Na 2 litry octa budete potřebovat 5 – 6 salátových okurek, jednu palici česneku, 5 – 6 lžic kuličkového pepře, 3 silné plátky cibule a 4 hrnky octa. Okurky nejprve omyjte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Navrstvěte je do připravené sklenice do výšky 5 cm a přidejte lžíci pepře a 3 stroužky česneku. Takto pokračujte, dokud sklenice nebude úplně plná.

Opatrně přilejte ocet asi do poloviny objemu a sklenici nahněte. Párkrát do ní bouchněte, abyste odstranili všechny vzduchové bubliny a přilijte ocet tak, aby všechny okurky v tekutině plavaly. Poslední vrstvu okurek zatižte plátky cibule, která musí být taktéž ponořená. Hotový výrobek uložte na šest týdnů na tmavé a chladné místo. Nakonec přeceďte a nálev uchovávejte pokud možno v nádobě s plastovým víčkem.

Jak na pěstování salátových okurek

Jak zpracováváte salátové okurky ve velkém vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články