Domácí kečup si vyrobíte opravdu snadno. A podle ověřeného receptu se vám navíc zaručeně povede – nikdy ho už nekoupíte.
Sezóna některých plodin se na zahradě už začíná pomalu chýlit ke konci – ovšem u jiných to ani zdaleka neplatí. Skvělým příkladem mohou být rajčata, která zvládají na záhonku plodit klidně do konce září a ve skleníku ještě mnohem déle. Pokud už však nedokážete vypěstovanou úrodu rozumným způsobem spotřebovat, pak si z nadúrody lahodných plodů jednoduše uvařte kečup. Je to snadné a díky vychytaným ingrediencím zachutná opravdu všem. A podle tohoto ověřeného receptu si se samotným postupem poradí i úplný začátečník. Zkuste a uvidíte sami.
Jak na přípravu domácího kečupu
Domácí kečup je poměrně pracný a příprava trvá trochu déle. Na druhou stranu obsahuje jen přírodní ingredience a tak víte, co jíte. Navíc je výborný a doma vždy po ruce. Pokud máte nadúrodu rajčat nebo malé děti, či jste prostě jen milovníci kečupu a nechcete konzumovat ten průmyslově vyráběný, máme pro vás recept. Uvidíte, že pro kečup už v obchodě nesáhnete. Na skvělý domácí kečup budete potřebovat:
- zralá rajčata 4 kg
- velké červené cibule 4 kusy
- velké červené papriky nebo kápie 4 ks
- velká červená jablka 2 kusy
- chilli paprička 1 ks (chcete-li kečup pikantní)
- hřebíček 4 kusy
- bobkový list 2 velké kusy
- čerstvě mletý černý pepř 1 lžička
- sůl 1 a ½ lžičky
- hnědý cukr 4 lžíce
- hroznový ocet 150 ml
- olivový nebo jiný rostlinný olej 200 ml
Postup přípravy domácího kečupu
Jakmile máte všechny ingredience nachystány (opravdu se to vyplatí, nebudete pak muset odbíhat a hledat je po kuchyni), pak tak se pusťte do přípravy kečupu. Postačí vám k tomu 8 jednoduchých kroků.
- Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo, rajčata na menší kostky, papriku a jablka na kostičky.
- Připravte si vysterilizované menší sklenice a víčka, nejlépe šroubovací. Rozdělaná sklenice kečupu se tak bude lépe uchovávat.
- Na oleji osmahněte cibuli a česnek dozlatova, přidejte rajčata, papriky, jablka, celé koření a sůl, přilijte ocet a duste asi 40 minut do rozvaření.
- Přidejte cukr, mletý pepř a ještě chvíli povařte.
- Nyní směs odstavte, vylovte koření (když ho přidáte v sítku na koření, vyjmete ho pak najednou) a rozmixujte na hladkou hmotu. Pokud chcete úplně hedvábnou konzistenci, kečup propasírujte.
- Vraťte směs do hrnce, přiveďte ji znovu k varu a vařte dalších asi 20 minut, až bude mít kečup žádoucí hustotu. Během varu jej ochutnávejte a upravte dle své chuti (dosolte, dokořeňte, přislaďte či přikyselte). V téhle fázi se již kečup rád připaluje, takže poctivě míchejte.
- Horkým kečupem naplňte zahřáté sklenice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru alespoň na 5 minut. Nebo jej pro větší jistotu můžete zavařit na 80 °C 20 minut.
- Vychladlé sklenice uložte na suché, chladné a temné místo. Rozdělanou sklenici uchovávejte v lednici. A využít ho můžete i jinak.