Co s úrodou červené řepy: Za zkoušku rozhodně stojí řepový kaviár

Abyste si letos úrodu červené řepy opravdu užili, vsaďte na některé osvědčené recepty. Například řepový kaviár je jednoduchý a přitom chutný.

Co s úrodou červené řepy: Vyzkoušet můžete lahodný řepový kaviár i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když si představíme červenou řepu, často se nám vybaví saláty, boršč nebo nakládané plátky. Řepa má však větší kulinářský potenciál, než si možná uvědomujete. Jedním z lahodných a poměrně neznámých pokrmů, které lze z této skromné kořenové zeleniny připravit, je rostlinný kaviár. Tato chutná, aromatická a pikantní pomazánka nebo dip se docela jistě stane skvělým doplňkem vašeho kulinářského repertoáru.

Kaviár z červené řepy

Ať už se podává s chlebem, nebo jako samostatný pokrm, kaviár z červené řepy je všestranná a lahodná pochoutka, která se snadno připravuje, a je vhodná i ke konzervaci. A co budete potřebovat?

  • 500 gramů červené řepy
  • 2 červené cibule
  • 1 papriku
  • 300 gramů čerstvých rajčat
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžičku soli
  • černý mletý pepř podle chuti
  • 3 stroužky čerstvého česneku
  • 1 bobkový list

Příprava kaviáru krok za krokem

Začněte tím, že oloupete červenou cibuli a nakrájíte ji nadrobno. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a cibuli na něm několik minut smažte, dokud nebude průsvitná a voňavá. Omyjte papriku, odstraňte z ní semínka a vnitřní blány a poté ji nakrájejte na malé kostičky. Nakrájenou papriku přidejte k osmažené cibuli a pokračujte ve společném smažení. Mezitím omyjte řepu, oloupejte ji a nastrouhejte na struhadle. Po nastrouhání ji přidejte do směsi cibule a papriky na pánvi.

Pokud si chcete letos užít úrodu červené řepy se vším všudy, pak vsaďte na nápadité recepty iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud si chcete letos užít úrodu červené řepy se vším všudy, pak vsaďte na nápadité recepty

Omyjte rajčata a také je nastrouhejte. Nastrouhaná rajčata smíchejte s ostatní zeleninou na pánvi. Přikryjte pánev a nechte směs dusit na mírném ohni přibližně 15 minut, aby se chutě spojily. Do směsi přidejte sůl, černý pepř, prolisovaný čerstvý česnek a bobkový list. Vše důkladně promíchejte. Po ochucení směs nechte na středním ohni dalších 5 minut, nebo dokud se neodpaří přebytečná vlhkost. Kaviár z červené řepy odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout. Chuť se během této doby bude dále rozvíjet. Jakmile vychladne, je připraven k podávání.

Jak si užít kaviár z červené řepy

Kaviár z červené řepy si můžete vychutnat různými způsoby:

  • Jako pomazánku na čerstvý chléb nebo krekry.
  • Jako dip k zeleninovým tyčinkám nebo pita chipsům.
  • Jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu.
  • Jako zálivku do salátů, kterým dodá barvu a chuť.
  • Jako lahodný doplněk ke grilovaným rybám nebo mořským plodům.
Jedním z osvědčených receptů pro zpracování červené řepy je i rostlinný kaviár iZdroj fotografie: Pixabay
Jedním z osvědčených receptů pro zpracování červené řepy je i rostlinný kaviár

Konzervace rostlinného kaviáru

Pokud si chcete vychutnat kaviár z červené řepy i po skončení sezóny čerstvé řepy, můžete jej zavařit pro pozdější použití. Uchovávejte jej ve vzduchotěsné nádobě v chladničce, kde vydrží až dva týdny. Případně jej můžete také konzervovat nebo zavařovat, aby měl delší trvanlivost, což vám umožní vychutnávat si chuť sklizené řepy po celý rok. A vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob nákládání okurek.

Nakládané okurky výborné a jednoduché (stačí jen vyzkoušet)

Jak zpracováváte červenou řepu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články