Skladování mrkve je hračka: V sáčku s toaletním papírem vydrží dlouhé měsíce

Pochutnávat si na vlastní mrkvi skoro po celý rok nemusí být problém. S jejím skladováním vám pomůže nečekaný trik.

Mrkev stačí skladovat s tímto předmětem a vydrží téměř navždy i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mrkev a další kořenová zelenina je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Především pak v zimě je to jeden z mála druhů, které si můžete dopřávat čerstvé. Ovšem jen v případě, že je mrkev správně uskladněná a tedy v perfektní kondici. Pokud si osvojíte pár základních pravidel a šikovných triků, budete mít vlastní zeleninu nejen do vánočního bramborového salátu, ale vydrží vám až do příštího jara.

Dodržte při skladování mrkve základní pravidla

Ve vhodných podmínkách dokáže mrkev vydržet čerstvá po dlouhé týdny, jak píše web Food52. Potřebuje k tomu především chladno. Ideální teplota je kolem 2 až 3 °C. Rozhodně by měla být stabilní a neměla klesnout pod nulu. Skladujte jen nepoškozené a zdravé kořeny zbavené natě. Nejčastějším způsobem skladování mrkve je zapíchání kořenů do písku nebo jiného materiálu, jak psali Chalupáři-Zahrádkáři. Já mrkev skladuji i ve vyvýšeném záhoně ve skleníku, který v období největších mrazů přikrývám starou dekou.

Mrkev v plastové krabičce iZdroj fotografie: Pixabay
Životnost mrkve prodlouží plast a toaletní papír

Skladování mrkve usnadní toaletní papír

O netypický trik při skladování mrkve se podělil pan Luděk z Klatov. Výdrž zeleniny dokáže prodloužit za pomoci toaletního papíru. „Mrkev sklízím většinou v průběhu října. Sklizenou a nahrubo očištěnou ji potom po několika kusech rozdělím do plastových sáčků. Ještě předtím ale kořeny zabalím do toaletního papíru nebo papírové utěrky. A pak šup s nimi do sklepa,“ radí zahradník. Papír totiž vsákne přebytečnou vlhkost, která by jinak v sáčku vznikala.

„Když pak kolem Nového roku sáčky otevřu, je papír nacucaný vodou, ale mrkev je krásně suchá a pevná,“ chlubí se nápadem Luděk. Vlhký papír nebo utěrku pak stačí vyměnit za suchý a zeleninu můžete dál skladovat. Na otázku, zda by stejný trik fungoval i s petrželí nebo celerem, odpovídá: „Myslím, že by to mělo fungovat u všech druhů kořenové zeleniny. Asi to letos vyzkouším.“ Jak skladovat další kořenovou zeleninu – červenou řepu – redaktoři Chalupáři-Zahrádkáři poradili zde.

Když není sklep, pomůže blanšírování

Zdaleka ne každý má k dispozici vhodný sklep, který by se hodil ke skladování mrkve. Alternativní možností je v takovém případě mrazák. Já v něm přechovávám kořeny, které jsem během sklizně poškodila. Před zamražením se ale vyplatí mrkev blanšírovat, jak radí web Glad. Zelenina si tak uchová původní strukturu, výživové hodnoty a chuť. Očištěnou a pokrájenou mrkev vhoďte na 2 minuty do vroucí vody, poté vyjměte a okamžitě zchlaďte v ledové vodě.

Takto upravenou zeleninu poté můžete už jen uložit do mrazničky. Pamatujte také na pozdější vhodné rozmrazování, aby celá práce s blanšírováním nevyšla vniveč. Zeleninu nikdy nerozmrazujte v mikrovlnce, raději ji nechte přes noc v lednici, kde rozmrzne sice pomaleji, ale přirozeně, a výsledkem tak nebude jen blátivá směs.

Jak na podzim vysévat mrkev a petržel

Jaké znáte triky na skladování zeleniny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články