Pochutnávat si na vlastní mrkvi skoro po celý rok nemusí být problém. S jejím skladováním vám pomůže nečekaný trik.
Mrkev a další kořenová zelenina je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Především pak v zimě je to jeden z mála druhů, které si můžete dopřávat čerstvé. Ovšem jen v případě, že je mrkev správně uskladněná a tedy v perfektní kondici. Pokud si osvojíte pár základních pravidel a šikovných triků, budete mít vlastní zeleninu nejen do vánočního bramborového salátu, ale vydrží vám až do příštího jara.
Dodržte při skladování mrkve základní pravidla
Ve vhodných podmínkách dokáže mrkev vydržet čerstvá po dlouhé týdny, jak píše web Food52. Potřebuje k tomu především chladno. Ideální teplota je kolem 2 až 3 °C. Rozhodně by měla být stabilní a neměla klesnout pod nulu. Skladujte jen nepoškozené a zdravé kořeny zbavené natě. Nejčastějším způsobem skladování mrkve je zapíchání kořenů do písku nebo jiného materiálu, jak psali Chalupáři-Zahrádkáři. Já mrkev skladuji i ve vyvýšeném záhoně ve skleníku, který v období největších mrazů přikrývám starou dekou.
Skladování mrkve usnadní toaletní papír
O netypický trik při skladování mrkve se podělil pan Luděk z Klatov. Výdrž zeleniny dokáže prodloužit za pomoci toaletního papíru. „Mrkev sklízím většinou v průběhu října. Sklizenou a nahrubo očištěnou ji potom po několika kusech rozdělím do plastových sáčků. Ještě předtím ale kořeny zabalím do toaletního papíru nebo papírové utěrky. A pak šup s nimi do sklepa,“ radí zahradník. Papír totiž vsákne přebytečnou vlhkost, která by jinak v sáčku vznikala.
„Když pak kolem Nového roku sáčky otevřu, je papír nacucaný vodou, ale mrkev je krásně suchá a pevná,“ chlubí se nápadem Luděk. Vlhký papír nebo utěrku pak stačí vyměnit za suchý a zeleninu můžete dál skladovat. Na otázku, zda by stejný trik fungoval i s petrželí nebo celerem, odpovídá: „Myslím, že by to mělo fungovat u všech druhů kořenové zeleniny. Asi to letos vyzkouším.“ Jak skladovat další kořenovou zeleninu – červenou řepu – redaktoři Chalupáři-Zahrádkáři poradili zde.
Když není sklep, pomůže blanšírování
Zdaleka ne každý má k dispozici vhodný sklep, který by se hodil ke skladování mrkve. Alternativní možností je v takovém případě mrazák. Já v něm přechovávám kořeny, které jsem během sklizně poškodila. Před zamražením se ale vyplatí mrkev blanšírovat, jak radí web Glad. Zelenina si tak uchová původní strukturu, výživové hodnoty a chuť. Očištěnou a pokrájenou mrkev vhoďte na 2 minuty do vroucí vody, poté vyjměte a okamžitě zchlaďte v ledové vodě.
Takto upravenou zeleninu poté můžete už jen uložit do mrazničky. Pamatujte také na pozdější vhodné rozmrazování, aby celá práce s blanšírováním nevyšla vniveč. Zeleninu nikdy nerozmrazujte v mikrovlnce, raději ji nechte přes noc v lednici, kde rozmrzne sice pomaleji, ale přirozeně, a výsledkem tak nebude jen blátivá směs.