Brambory, kořenová zelenina, vejce a okurky. Tento základ na bramborový salát mnozí obohacují o to, co jim chutná, nebo co je u nich zvykem.
Bramborový salát se v českých zemích těší velké oblibě a to jak v průběhu roku, tak především na Vánoce, kdy je nedílnou součástí hlavního chodu štědrovečerní večeře. Připravit opravdu chutný salát není složité, je ale nutné dodržet několik základních postupů, bez kterých dokonalosti prakticky nelze dosáhnout. Konečné dochucení je pak už ve vaší režii a záleží, jaké chutě vám k salátu sedí, případně na jaké komponenty jste ze svých rodin zvyklí.
Nepodceňujte výběr brambor
V prvé řadě je nutné správně zvolit typ brambor. Na salát jsou speciálně k dostání salátové brambory, které se označují jako typ A. I po uvaření jsou pevné a drží tvar, ze salátu pak nemáte kaši, ale opravdu rozeznatelné kousky brambor. Jsou také velmi málo moučné. O svou zkušenost se podělila naše čtenářka, paní Milada V. z České Lípy: „Za ta léta se mi nejvíce osvědčila odrůda keřkovské rohlíčky, mají jedinečnou strukturu a chuť. Důležité je ale vařit brambory přibližně stejné velikosti, aby byly rovnoměrně udělané.“
Brambory je dobré uvařit den dopředu ve slupce v osolené vodě. Stejně tak i zeleninu si připravte předem. Kořenovou zeleninu můžete použít sterilovanou, mraženou či čerstvou, jak jsme na Chalupáři-Zahrádkáři radili. Pokud se rozhodnete pro čerstvou, můžete ji rovnou nakrájet na kostičky, nebo vařit vcelku a krájet až po uvaření. Takto vařená zelenina si zachová chuť, cenné vitamíny a minerální látky.
Okurky a majonéza
Do bramborového salátu patří také nakládané okurky, pro mě by salát bez nich nebyl bramborovým salátem, protože mu dává typicky nakyslou chuť. Použít můžete koupené, nebo podomácku nakládané. Vyzkoušet můžete i velmi chutný recept obohacený o citron, jak jsme na Chalupáři-zahrádkáři také psali, okurky jsou pak křupavé a jemně pikantní, což je pro bramborový salát jednoznačně ideální kombinace.
Salát je nutné také něčím spojit. A už zde se může pojidlo lišit. Zatímco někteří sází na klasiku v podobě majonézy (nejlépe domácí, která má rozhodně lepší chuť), jiní volí odlehčenější variantu a použijí bílý jogurt. Web ProŽeny radí, že velmi dobré chuti lze dosáhnout také kombinací majonézy a trochy nevyšlehané smetany ke šlehání, případně je možné jogurt a majonézu v poměru 1:1. Použít můžete také zakysanou smetanu.
Další komponenty jsou na vás
Další přísady se již často liší. Zatímco někdo nedá dopustit na hrášek, jiný se neobejde bez kukuřice či kapie. V bramborovém salátu jsou výtečná také natvrdo uvařená vejce, cibule, hořčice, ale i uzenina. Můžete použít tvrdý salát, kvalitní uzené, ale i dobrou šunku. Uzeninu ale můžete také úplně vynechat a salát nechat pouze jako vegetariánskou přílohu.
Web iRozhlas vyhlásil velmi zajímavou hlasovací anketu, jejíž výsledky jsou pozoruhodné. Zatímco první příčky v tom, co do bramborového salátu jednoznačně patří, obsadily brambory, okurky, vejce a majonéza, na opačném konci žebříčku jsou avokádo, med, pomeranč či olomoucký tvarůžek.