Při čištění digestoře nemusíte sázet na drahé přípravky z drogerie – ta nejlepší čistidla ze všech totiž najdete u sebe ve spíži.
Mastný kuchyňský odsavač par může představovat při čištění náročný problém, ale se správným přístupem se s ním lze vypořádat zcela bez námahy i bez použití drahých čisticích prostředků. Jednou z finančně nejpříznivějších a nejúčinnějších metod je použití louhu známého také jako hydroxid sodný.
Návod k čištění digestoře louhem
Celý proces čištění trvá jen několik minut, takže se do něj můžete pustit opravdu kdykoliv. Na začátku si připravte vhodnou čisticí směs, a to smícháním louhu s horkou vodou. Doporučujeme vše smíchat přímo v lahvi, budete pak těžit z mnohem pohodlnějšího použití.
- Začněte přidáním 80 až 100 g žíravé sody do láhve, poté přilijte 0,5 litru horké vody a důkladně promíchejte.
- Připravenou směs naneste na mastný povrch pomocí rozprašovače. Dbejte na rovnoměrné pokrytí, zejména se zaměřte na místa s výrazným nánosem mastnoty, jako jsou ovládací panely a knoflíky.
- Nechte roztok působit 2–5 minut. Během jeho působení můžete pozorovat, že se mastnota začíná uvolňovat.
- Pomocí abrazivní strany houbičky pak odstraňte zbytky mastnoty a čisticího roztoku.
- Nakonec povrch důkladně opláchněte běžnou vodou a zcela jej osušte.
Tato metoda však neplatí jen na digestoř. Naopak, je vhodná pro různé povrchy, jako je sklo, kov a dřevo. Čisticí roztok je účinný také na většinu nádobí (s výjimkou kusů vyrobených z hliníku nebo teflonu) a poradí si i se zanesenými pánvemi.
Staré nánosy odstraní kyselina citronová
Pro dosažení maximální čistoty můžete také vytvořit silný čisticí roztok pomocí soli a kyseliny citronové, a to podle návodu z webu iReceptář. Smícháním 4 polévkových lžic soli a 3 čajových lžiček kyseliny citronové v 1 litru teplé vody vznikne účinný roztok, který jen stačí nanést na znečištěné povrchy. A vyčistit tak můžete i filtry z digestoře – jednoduše je nechte v tomto roztoku několik minut namočené, poté je vydrhněte kartáčem nebo houbou a nakonec důkladně opláchněte. Vše se bude zase lesknout.
„Pokud si na závěr dáte na houbičku jedlou sodu, vše se krásně vybělí,“ radí čtenářka Michaela CH. z Kralup nad Vltavou. Web Dům&Zahrada pak doporučuje sodu i k samotnému čištění odvětrávacích mřížek. Jednoduše je podle jeho návodu ponořte do velké nádoby naplněné teplou vodou společně s několika lžícemi jedlé sody. Nechte vše odmáčet alespoň 15 minut, poté mřížky obraťte a nechte je namočené dalších 15 minut. Vše nakonec opláchněte horkou vodou – pokud do ní přidáte navíc trochu octa jako já, zbavíte se i zápachu.
Hodí se i další tipy
A jaké jsou další osvědčené metody čištění digestoře? Redaktorka Chalupářů-Zahrádkářů Věra Myslíková nedá dopustit na docela obyčejnou jedlou sodu a kolegyně Jaroslava Bednářová se zase na čištění kuchyně vždy vybaví poctivou Coca-Colou.