Při hnojení v zimě je dobré zvolit vhodná hnojiva, která se postupně uvolňují a mají dlouhodobější účinek, abyste své rostliny nepřehnojili.
Hnojení zahrady v během zimy vyvolává mezi zahrádkáři po celém světě vášnivé diskuse. Někteří věří v jeho prospěšnost, jiní ho naopak odmítají s poukazem na obavy z úniku živin a jejich snížené účinnosti v důsledku nízkých teplot. Pochopení nuancí různých hnojiv, jejich chemického složení a jejich interakce se zimními podmínkami je pro úspěšnou péči o zahradu klíčové.
Jak hnojit v zimě
Fosfor je důležitý pro podporu kořenového růstu a tvorbu květů a plodů. Dusík je klíčový pro tvorbu listů a stonků a podporuje celkový růst rostlin – obojí je tedy nejlepší dodat zahradě v co nejjednodušeji přístupné formě. Hnojení v zimě může pomoci rostlinám připravit se na jarní období a podpořit jejich odolnost vůči nepříznivým podmínkám. Nicméně je důležité si ověřit specifika jednotlivých druhů rostlin a zvolit vhodný typ hnojiva pro konkrétní situaci a potřeby právě vaší zahrady.
Volte nejlépe taková hnojiva, která se postupně uvolňují a mají spíše dlouhodobější účinek. Je také důležité sledovat počasí a hnojit za příznivých podmínek, kdy není předpověď dlouhodobého mrazu. Aplikovat lze běžná fosforečná a dusíkatá hnojiva. Ale opravdu dejte pozor na vhodnost jejich aplikace. „Zmrzlá půda brání jejich účinnosti, takže se mohou vyplavit nebo odpařit dříve, než je rostliny vstřebají,“ radí zahradník Jan P. z Přelouče.
Organické alternativy: Koňský a kravský hnůj
Alternativou, která stojí za zvážení, je volba přírodního hnojení během zimy – záhony nebo dřeviny můžete podle doporučení z webu iReceptář vyživit například koňským nebo kravským hnojem. Tyto zdroje jsou bohaté na základní živiny, a pokud jsou do půdy přidány před prudkými mrazy, pomalu se rozkládají a časem půdu obohacují. Při jejich rozkladu se uvolňují živiny, které na jaře prospívají rostlinám.
Kterou zeleninu není třeba sklízet
Ne vždy je však třeba na zahradě ponechávat jen sterilní záhony, naopak. Některým zimovzdorným druhům zeleniny, jako je kořenová petržel, pastinák, černá ředkev, pórek či mrkev se podle webu Blíže k přírodě daří i přes nízké teploty. Přečkají zimu a mohou se sklízet podle potřeby. Některé druhy zelí a kapusty navíc odolávají mrazu a představují tak i vizuálně atraktivní doplněk zimních zahrad. Já si na zahradu chodím třeba i pro křen – ten ale musíte vždycky pěstovat v korýtku nebo záhonku s hlubokými zábranami, protože jinak se vám brzy rozšíří po celé zahradě. Promění se tak v opravdu úporný plevel.