Před pečením vložte do trouby plech se solí, pomůže tak k lepšímu propečení jídla

Sůl absorbuje nadbytečnou vlhkost, což může přispět k vytvoření křehké a chutné kůrky na pečeném jídle. Je důležité používat hrubou mořskou sůl.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pečení, oblíbené kulinářské umění, je někdy náročné a domácí pekaři se mnohdy potýkají s nerovnoměrně upečenými dobrotami. Odvěký lék na toto kulinářské trápení spočívá ve skromné, ale mocné ingredienci – soli.

Řešením je obyčejná sůl

Představte si svou frustraci, když se spodní část vašeho pečiva příliš rychle upeče, zatímco horní část zůstává tvrdohlavě skoro syrová. V tomto případě přichází na řadu kouzlo soli. Náprava je pozoruhodně jednoduchá: vezměte starý plech na pečení a bohatě ho posypte běžnou hrubou solí v množství asi 1 až 1,5 kg.

Takto posolený plech po vložení do trouby změní pravidla hry. Pokud ho totiž uložíte na nejnižší rošt trouby, zabrání připalování spodní části pečiva (nebo jakýchkoliv jiných pečených pokrmů). Naopak při umístění na horní rošt pomáhá zahřátá sůl udržovat požadovanou teplotu a zajišťuje důkladné propečení. Výsledek? Dokonale propečená, zlatavě hnědá kůrka.

Použití a výhody soli

Jedním ze zázraků této techniky je její jednoduchost a všestrannost. Plech na pečení vysypaný solí není třeba po použití vyndávat ani čistit. Zůstává bez zápachu a neovlivňuje chuťový profil vašeho pečiva. Účinnost této techniky spočívá v její schopnosti regulovat rozložení tepla, což napomáhá vytváření rovnoměrně upečených lahodných pokrmů. Já jsem to sama vyzkoušela můžu tento skvělý postup rozhodně doporučit. Perfektně funguje zejména u trouby, která má už to nejlepší za sebou (já mám takovou třeba na chatě)

5 nejčastějších chyb při domácím pečení chleba. Pekařka poradila, jak mít vždy perfektní kůrku a měkký vnitřek

Tipy pro údržbu pečicích plechů

Kromě primárního účelu použití soli v troubě je pro dlouhou životnost a výkonnost pečicích plechů zásadní jejich údržba. V případě nepřilnavých plechů stačí podle webu NášDům pouhé omytí teplou mýdlovou vodou s použitím houbičky. V případě potřeby nechte mýdlovou vodu hodinu odstát, poté ji opláchněte a důkladně osušte.

Vložení plechu se solí do trouby před pečením může pomoci při dosažení lepšího propečení jídla. Sůl absorbuje nadbytečnou vlhkost. iZdroj fotografie: Pixabay
Vložení plechu se solí do trouby před pečením může pomoci při dosažení lepšího propečení jídla. Sůl absorbuje nadbytečnou vlhkost

Na odolné zbytky pak web PrimaNápady doporučuje směs jedlé sody a peroxidu vodíku. Tato směs se hodí zejména na hliníkové plechy. Jak ji aplikovat? Je to snadné – poradila nám s tím čtenářka Jitka N. z Jindřichova Hradce, která tuto metodu používá pravidelně. „Naneste pastu, nechte ji několik hodin působit a poté špínu před umytím a vysušením vydrhněte.“ Chalupáři-Zahrádkáři také informovali, jak využít sůl k vytírání podlahy nebo proč ji přidávat do praní.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při pečení?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články