Nejlepší způsob, jak česnek uložit do mrazáku, je oloupat ho a rozdělit na jednotlivé stroužky, ale existují i jiné varianty.
Nedávné studie provedené vědci prokázaly, že zmrazení česneku může pozoruhodně posílit jeho blahodárné účinky. Během tohoto procesu totiž dochází k vytvoření sloučeniny s názvem LTAG, která se získává ze zmrazeného česneku.
Jak celá studie vznikala
Experiment spočíval v tom, že cibule česneku byly po delší dobu (přibližně dva měsíce), vystaveny mrazu při teplotách až -60 °C v mrazicím boxu. Po tomto zmrazení byl česnek jemně nasekán a smíchán se 70% ethanolem, což vedlo k vytvoření extraktu a následně i ke vzniku látky pojmenované jako LTAG. Aby vědci pochopili vliv této nově vytvořené sloučeniny, provedli pokusy na myších. Skupinám myší byly podávány různé dávky LTAG – některé dostávaly vyšší dávky, jiné nižší a kontrolní skupina nedostávala vůbec žádné dávky.
Tyto myši pak byly vystaveny náročným fyzickým aktivitám. Po měsíci pozorování a aktivit vědci analyzovali fyziologické změny u jednotlivých skupin hlodavců. Zjištění byla zajímavá. Myši, kterým byl podáván LTAG, vykazovaly nápadně lepší fyzické zdraví a vytrvalost ve srovnání s těmi, které nedostávaly žádný doplněk. Tyto pozitivní výsledky vedly vědce k tvrzení, že mražený česnek, přesněji řečeno z něj získaná sloučenina LTAG, může výrazně ovlivnit a zlepšit celkový zdravotní stav. A odráží se to i na jeho chuti.
Jak mrazit česnek doma
Pokud tedy přemýšlíte nad tím, jak doma uskladnit velké zásoby česneku, sami vidíte, že mražení může představovat hned dvojí benefit. A vybrat si lze hned z několika metod. Podle postupu z webu iReceptář se nejprve se stroužky oloupou a rozdrtí. Toho lze dosáhnout buď ručním sekáním nožem, použitím hmoždíře nebo kuchyňského robota (záleží na tom, jak jemný chcete česnek ve výsledku mít). Je také možné rozdrcený česnek částečně smíchat se solí, což dále napomáhá jeho účinné konzervaci.
Výslednou rozdrcenou směs lze uchovávat ve vzduchotěsných plastových sáčcích nebo ve vaničkách na led. Zmrazení takto upraveného česneku v tenkých vrstvách umožňuje snadné lámání zamrazeného produktu a následně i efektivnější a využití požadovaného množství (beze zbytků). „Já balím drcený česnek do tenkých pruhů alobalu a ty po zamrazení vždy uložím do sáčku. Česneku je tam vždy tak akorát na porci,“ radí čtenářka Jana N. z Polep. Podle webu ProŽeny je pak z česneku možné udělat i hladkou pastu.
Když nemáte místo v mrazáku
Kromě toho lze celé cibulky česneku uchovávat tak, že je umístíte do vhodné nádoby (klidně do hezké vázy), stonkem dolů, podobně jako když skladujete květiny bez vody. Podle zkušeností mé babičky je česnek i na jaře jako čerstvý. Jen nemá tolik benefitů jako ten mražený. Chalupáři-Zahrádkáři také otestovali skladování usušeného česneku v copech nebo jeho velmi šikovné uzavření do skleněné nádoby.