Ovoce už nikdy neshnije, vydržet čerstvé i 4 týdny mu pomůže obyčejný alobal

Alobal je v domácnosti velmi šikovným pomocníkem – skvěle vám může pomoci třeba i s uchováváním ovoce.

S hnijícími jablky na stromě si poradí obyčejný síran železitý i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Udržení čerstvosti ovoce po delší dobu není jen o jeho konzervaci, ale také o pochopení jemné rovnováhy mezi teplotou, vlhkostí a citlivostí na etylen, kterou má každý druh úplně jinou. A leckdy se vyplatí sáhnout i pro šikovné pomocníky – například pro alobal.

Úloha teploty a vlhkosti

Pro choulostivé ovoce, jako jsou například banány, je rozhodující optimální teplota skladování. Nejlépe se jim daří při teplotě 12 až 14 stupňů Celsia. Teploty nižší než toto rozmezí mohou vést k zastavení zrání a ztrátě chuti, zatímco vyšší teploty mohou způsobit velmi rychlé přezrání (jednou mi někdo řekl, že žádné ovoce nezhyne tak ošklivou smrtí jako banán – a já s ním nemohu než souhlasit). Vlhkost vzduchu by měla být udržována v rozmezí 60 až 80 %.

To však mnohdy nestačí, proto si pomozte i další trikem – konce banánů (tedy stopky) zabalte do kusu alobalu. Tím je odizolujete od venkovního prostředí, což mírně omezí jejich dozrávání – takže vydrží o pár dní déle. Pamatujte si také, že by měly být skladovány mimo dosah přímého slunečního záření a zdrojů tepla, jako je třeba topení. Ideálním místem je pro ně tmavá skříň nebo chladná spíž (uložte je tak, aby mohly zespodu dýchat – třeba do košíku). A přezrálé banány můžete podle návodu redakce Chalupáři-Zahrádkáři použít jako hnojivo.

Alobal rozhodně nemusíte využívat jen v kuchyni – jeho správná aplikace vám při pěstování rostlin pomůže vyřešit celou řadu problémů

Alobal a jeho strany: Lesklá drží teplo, matná teplo vydává

Ochranný vosk na jablkách a hruškách

Jablka a hrušky mají přirozený voskový povlak, který je chrání před ztrátou vlhkosti a hnilobou. Omytí nebo setření této vrstvy před uskladněním však může jejich trvanlivost významně zkrátit. Myjte je proto vždy až ve chvíli, kdy je budete chtít zkonzumovat. I toto ovoce by mělo být podle webu ProŽeny skladováno na chladném místě, ideálně při teplotách těsně nad 0 °C, nikdy však pod bodem mrazu. Uložte je v mělkých bednách nebo na regálech mimo dosah světla. A pomoci může i jejich skladování v pilinách.

Ovoce může zůstat čerstvé déle, pokud je správně uloženo. Použití obyčejného alobalu může pomoci tuto dobu ještě prodloužit. iZdroj fotografie: Freepik
Ovoce může zůstat čerstvé déle, pokud je správně uloženo. Použití obyčejného alobalu může pomoci tuto dobu ještě prodloužit

A abyste zabránili jejich vysychání, udržujte vlhkost vzduchu na úrovni přibližně 85 %. Pokud je vzduch příliš suchý, pokropte podlahu skladovacího prostoru vodou nebo do něj umístěte nádoby s vodou či vlhké cihly. Nikdy však nestříkejte vodu přímo na ovoce. Pravidelně také kontrolujte a neprodleně odstraňujte hnijící plody, abyste zabránili šíření hniloby (která může podle webu MagazínDoma rychle zničit celou úrodu). „A nikdy je také neskladujte s mrkví, mohla by totiž zhořknout,“ radí naše věrná čtenářka Lenka P. z Pelhřimova.

2 tipy: Jak skladovat jablka + recept jablka v karamelu

Jaké jsou vaše oblíbené triky při skladování ovoce a zeleniny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články