Alobal a jeho strany: Lesklá drží teplo, matná teplo vydává

Alobal je při různých domácích pracích nezbytný. Pokud ho chcete využít opravdu na maximum, musíte se seznámit s jeho vlastnostmi.

Alobal rozhodně nemusíte využívat jen v kuchyni – jeho správná aplikace vám při pěstování rostlin pomůže vyřešit celou řadu problémů i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Hliníková fólie, kterou používáme v každodenním životě, má často přehlížené dvě odlišné strany – jednu lesklou a druhou matnou, jak informuje web Fresh.iPrima. Většina lidí se však nad tím příliš nezamýšlí a požadovaný kousek jednoduše odtrhne, aniž by zvážila jeho vlastnosti. Ve skutečnosti ovšem každá strana slouží určitému účelu. Lesklá strana totiž výborně udržuje teplo, takže přikryté jídlo vydrží teplé po delší dobu. A naopak matná strana alobalu toto teplo odráží. Jak toho využít?

Jak správně použít alobal

Pochopení tohoto jednoduchého mechanismu alobalu může zmírnit běžné dilema, kterou stranu použít. Použití alobalu na pečení je poté poměrně jednoduché. Ustřihněte kus alobalu tak, aby odpovídal rozměrům plechu na pečení, a lehce jej zmačkejte. Teprve poté ho rozprostřete na plech – ovšem tento krok není tak samozřejmý, jak se zdá. Okraje fólie by měly tvořit kapsy směrem dovnitř. Nakonec sem položte maso a vše vložte do trouby.

Tento jednoduchý, ale účinný trik se vyplatí hned v několika ohledech. Použití alobalu zajistí, že pokrm bude dokonale propečený a zachová si šťavnatost. Hřebeny na plechu zachytí případné vyteklé tuky a zabrání tak jejich vylití mimo plech. Výsledkem je, že trouba zůstane čistá a jídlo bude hotové rychle a bezchybně.

Alobal dejte na pánev a zalijte vodou, díky tomu vyleštíte všechny příbory

Další možnosti využití alobalu

Kromě toho ovšem najde alobal další využití i mimo kuchyň, jak informuje web iReceptář. Zmačkaný kousek může například nahradit ocelovou vlnu při čištění hrnců a pánví a také dokáže nabrousit tupé nůžky. Stačí složit alobal do pevného obdélníku a několikrát ho přestřihnout nůžkami – budete překvapeni, jak ostré opět budou. Bohužel podle mých zkušeností tento efekt příliš dlouho nevydrží, jako první pomoc to však stačí.

Alobal se řadí mezi běžné kuchyňské pomocníky – pokud však chcete jeho vlastnosti využít na maximum, měli byste se o něm dozvědět vše. iZdroj fotografie: Pixabay
Alobal se řadí mezi běžné kuchyňské pomocníky – pokud však chcete jeho vlastnosti využít na maximum, měli byste se o něm dozvědět vše.

Alobal vyčistí i stříbro

Naše čtenářka Anna P. z Dvorce nám pak poslala tip na další využití tohoto nezbytného pomocníka. „Alobal vám pomůže i při čištění šperků. Vložte čtyři velké kuličky do malého hrnce, zalijte je co nejteplejší vodou a vložte šperky ze stříbra, které chcete vyčistit. Po dvou hodinách je vyjměte a jemně dočistěte – mně se osvědčuje například dětská zubní pasta a starý kartáček. Nakonec je propláchněte vodou, usušte a máte hotovo.“

A alobal vám také pomůže regulovat vlhkost nebo vám „píchne“ s likvidací nepříjemné rzi (a to téměř kdekoliv). O obojím psali Chalupáři-Zahrádkáři nedávno poměrně podrobně.

Nejlepší tip na oběd! Živáňská pečeně v alobalu připravená v troubě

Jaké jsou vaše osvědčené triky při využití alobalu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články