Aby byla letos vaše zahrada opravdu vyživená se vím všudy, zkuste si vzít k ruce trochu exotiky v podobě prověřeného japonského hnojiva.
Toto jedinečné organické hnojivo pocházející z Japonska zaujalo zahrádkáře po celém světě svou pozoruhodnou schopností obohacovat rostliny i půdu, jak informuje web AgroKbTrade. Na rozdíl od tradičního kompostování totiž prochází bokashi fermentačním procesem se specifickými mikroorganismy, což z něj činí opravdu výjimečného zahrádkářského pomocníka. V redakci jsme tyto hnojivo vyzkoušeli a poznatky vám předkládáme.
Bohaté přínosy bokashi pro rostliny
Bokashi je silná živina, která podporuje nebývalý růst a produktivitu na zahradě. Její použití zajišťuje podle webu ZahrádkářskáPoradna velmi působivé výsledky bez nutnosti použití hnoje – a také v rekordním čase.
Výroba bokashi aneb udělej si sám
Vytvoření bokashi je jednoduchá záležitost, která vyžaduje jen několik základních ingrediencí, které doma docela jistě najdete:
- 3 kg otrub,
- 300 g cukru,
- 300 ml roztoku účinných mikroorganismů (EM) – ty můžete pořídit v každém dobře zásobeném obchodě,
- 2,5 litru vody,
- 300 g soli
- a případně rybí moučku a semenné pokrutiny pro zlepšení výživového profilu směsi.
Začněte rozpuštěním soli a cukru v teplé vodě a do rozpuštěné směsi přidejte roztok EM. Ve velké nádobě smíchejte otruby, rybí moučku a semínkové koláče (máte-li je – nemusíte je předem drtit) a poté je zalijte připraveným nálevem. Směs důkladně promíchejte, abyste dosáhli rovnoměrné vlhkosti. Měla by být vlhká, ale ne příliš mokrá.
Jak nechat bokashi uzrát
Směs přelijte do vzduchotěsného plastového sáčku či pytle a před pevným uzavřením z něj vypusťte vzduch. Vše skladujte na teplém a tmavém místě, aby roztok mohl zkvasit. Kvašení probíhá v závislosti na teplotě přibližně 10 až 14 dní při teplotě +30 až +35 °C nebo déle při nižších teplotách. Připravenost bokashi signalizuje příjemná vůně připomínající jablka, kvas a chléb spolu s bílým plísňovým povlakem (toho se proto rozhodně není třeba bát).
Využití bokashi na zahradě
Bokashi aplikujte bezprostředně po přípravě zaléváním sazenic nebo jej zapravte do půdy v době výsadby. Je vhodný pro všechny druhy zeleniny, podporuje silný růst a vyšší výnosy, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uvedli v minulém článku.