I plevel může vaši zahradu krásně vyživit, pokud víte, jak na to. Osvědčenou klasickou je levná a rychlá kejda z kopřiv.
Kopřivové hnojivo, elixír zrozený ze samého srdce přírody, je důkazem toho, že ta nejúčinnější řešení často pocházejí z těch nejjednodušších zdrojů, jak potvrzuje i web iReceptář. Tento přírodní lektvar vyrobený z kopřiv a vody – nejlépe dešťové – je doslova pokladnicí dusíku, draslíku, železa a různých dalších prospěšných látek, takže je přínosem pro plodovou zeleninu, listnaté stromy i ovocné keře.
Příprava kopřivového hnojiva
Proces výroby kopřivového hnojiva je podle webu Deník stejně jednoduchý jako rychlý a nevyžaduje nic jiného než kopřivy, vodu a trochu trpělivosti. Ze všeho nejdříve nasbírejte tolik kopřiv, abyste jimi naplnili tři čtvrtiny vědra (či kbelíku nebo jiné vhodné nádoby).
Poté naplňte nádobu vodou, přikryjte ji a obsah denně míchejte. Brzy začne kvašení, které se projeví nepříjemným zápachem a výskytem bublinek (rozhodně tedy nedávejte tvořící se jíchu nikde blízko k plotu od sousedů, ať nemáte problémy jako já). Přibližně po měsíci, kdy se bublinky přestanou tvořit, je hnojivo hotové (podobněji jsme o jeho přípravě psali na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři už dříve).
Scezení a skladování
Kapalinu přeceďte a přelijte do vhodné uzavíratelné nádoby. Správně skladovaná kopřivová jícha zůstane použitelná několik měsíců. „Nezapomeňte, že vzhledem ke své síle musí být před použitím zředěna vodou v poměru 1:10,“ připomíná zahradník Zdeněk B. z Hradce Králové, který prý na své zahradě už nic jiného nepoužívá. Hnojit vám pak s touto výživou stačí jednou za měsíc. Na některé plodiny působí přímo zázračně – Chalupáři-Zahrádkáři mají například skvělou zkušenost s její aplikací na mrkvové záhony.
Vyzkoušet může i přesličku
Kopřivy však nejsou jediné rostliny, které jsou pro zahradu přínosem. Podobně lze použít i mnoho dalších rostlin – skvělá je například přeslička rolní. Ale na výživné hnojivo může přetvořit i pelyněk nebo třeba kozlíček. Záleží na tom, čeho máte v okolí nejvíce.