Kopřivy nikdy nevyhazovat, kejda z nich pomůže většině rostlin na zahradě v růstu

Připravte si elixír zdraví pro celou zahradu. Stačí nechat zkvasit všudypřítomný plevel nebo přebytek zdravého salátu.

Kopřiva - přírodní hnojivo i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Stále více zahradníků upouští od používání konvenčních přípravků v zahradě, ať už se jedná o nejrůznější postřiky proti škůdcům a chorobám nebo hnojiva pro okrasné i užitkové rostliny. Domácí přírodní hnojivo z rostlin, jako je kopřiva, přeslička nebo vratič, je nejen bohaté na řadu prospěšných látek, takže plodiny vyživí, ale také působí jako přírodní insekticid. Zůstávat nemusíte jen u nich, za vyzkoušení stojí i jícha z kozlíčku.

Stálicí je přírodní hnojivo z kopřiv

Výroba hnojiva z kopřiv a jiných rostlin je velice snadná, příjemným bonusem je, že vás nebude stát ani korunu. Potřebujete jen dostatečné množství kopřiv a vodu – nejlépe dešťovou. Nasbírejte tolik rostlin, abyste jimi naplnili vědro ze tří čtvrtin. Nádobu naplňte vodou a přikryjte. Každý den obsah kontrolujte a promíchejte. Brzy začne kvasit a objeví se nejen nepříjemný zápach, ale také bublinky na povrchu. Ty zhruba po měsíci zmizí, což znamená, že proces kvašení ustal a hnojivo je hotové.

Nyní je na čase obsah scedit a tekutinu přelít do vhodné uzavíratelné nádoby. V ní vám jícha vydrží použitelná i několik měsíců. Pamatujte, že i přírodní hnojivo umí být dost silné, proto ho před každým použitím nezapomeňte zředit s vodou v poměru 1:10. Jícha obsahuje velké množství dusíku, draslíku, železa a dalších prospěšných látek, ocení ho tedy hlavně plodová zelenina, listnaté stromy a ovocné keře.

Vyzkoušejte přírodní hnojivo z kozlíčku

Kozlíček polní (Valerianella locusta), lidově nazývaný polníček, je nenáročná listová zelenina, která se nejčastěji vysévá na sklonku léta a na podzim. Je mrazuvzdorný, takže ho můžete sklízet celou zimu, vydrží dokonce i pod sněhem. V této době lidský organismus obzvlášť ocení vitamíny A, C a E, železo, hořčík, draslík a vápník a těhotné ženy velké množství kyseliny listové. Taková vitamínová bomba se bude líbit i všem rostlinám v zahradě. Kozlíčková jícha ze záhonu vyžene i slimáky a háďátka.

Kozlíček polníček iZdroj fotografie: Maja Dumat / Creative Commons / CC BY 2.0

Pro výrobu se hodí celá rostlina

Chcete-li vyzkoušet kozlíčkové hnojivo, můžete pro jeho výrobu použít buď polníček, který jste si vypěstovali u sebe na zahradě, nebo jeho divokého příbuzného – kozlík lékařský, který se používá jako přírodní lék proti stresu, pocuchaným nervům a nespavosti. Pro přípravu se hodí všechny části rostliny – listy, stonky, květy i kořeny. A jak na jeho výrobu? Vypadá úplně stejně jako u kopřivového zákvasu s jedním rozdílem – vědro bylinou naplňte jen z jedné třetiny. Po zalití vodou už jen čekejte tři až čtyři týdny na výsledek a před použitím opět nezapomeňte jíchu zředit.

Jak na přípravu kopřivového výluhu

Jakou jíchu nejraději používáte u sebe v zahradě?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články