Připravte si na ředkvičky toto šikovné hnojivo a podpořte jejich růst. Odměnou vám bude bohatá a chutná úroda.
Tato lehce pikantní zelenina patří mezi oblíbence jarní sklizně. Od března až do června ji můžete vysévat na venkovní záhon a těšit se z neustálého přísunu čerstvých bulviček, jak píše web iReceptář. Podpořte vývoj a růst ředkviček vhodným hnojivem a užijte si první letošní úrodu.
Jak pěstovat ředkvičky
Tyto rostliny jsou celkem odolné, a pokud je ochráníte před přízemními mrazy, lze je od března rovnou vysévat na venkovní záhon. Abyste si však byli úspěchem skutečně jistí, vyberte si semínka s označením F1. Ta vzejdou skoro vždycky. Půda by však měla být humózní, úrodná a dobře propustná. Důležité je zajistit ředkvičkám v průběhu růstu dostatečné množství vody.
Dlouhodobé vystavení suchu zapříčiní, že jejich bulvy budou vytáhlé, měkké a bez chuti. Semena vysévejte řídce do řádků v několika etapách. Ideální časový interval je zpravidla 14 dní, jak už Chalupáři-Zahrádkáři radili dříve. Úrodu si tak budete podle webu Novinky užívat opravdu dlouho. A to za trochu té práce navíc rozhodně stojí.
Čím hnojit ředkvičky
Stimulovat růst těchto rostlin můžete pomocí dusíkatých hnojiv. Nejlepším prostředkem je močovina. Toto speciální přírodní hnojivo si připravíte tak, že do kyblíku s vodou přidáte jednu polévkovou lžíci močoviny a důkladně promícháte. Pomocí rozprašovače potom naneste připravenou směs přímo na rostliny. Vyplatí se však s aplikací tohoto postřiku počkat na trochu chladnější počasí.
Skvělé organické hnojivo si můžete vyrobit také ze zbytků rajčat. Ty stačí nakrájet na kostičky, nasypat do kyblíku a zalít vodou. Takto nechte směs louhovat 24 hodin a následně přeceďte. Jakmile máte hotovo, přelijte nálev do nádoby s rozprašovačem a nastříkejte na ředkvičky nebo pomocí konve nalijte trochu hnojiva přímo ke kořenům rostlin. Klasikou je pak samozřejmě kompost, ovšem ten byste měli smíchat s dřevěným popelem. Působí přímo zázračně, jak jsem se sama přesvědčila. V ničem jiném totiž už tuto zeleninu nepěstuji.