Letošní pěstování ředkviček: Cesta ke křupavé úrodě krok za krokem

Pokud patříte mezi milovníky této pálivé a křupavé zeleniny, pusťte se do jejich výsevu a užijte si vlastní chutnou úrodu. Stačí při jejich pěstování dodržovat tato pravidla.

i Zdroj fotografie: Coeli / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Na jaře je ideální doba pro výsev a pěstování vlastních ředkviček. Těmto rostlinám se skvěle daří i v chladnějším prostředí a jsou odolné vůči přízemním mrazům. Se správně načasovaným výsevem si můžete vychutnat dokonce v jedné sezóně i více sklizní. Po 3 až pěti týdnech můžete sklízet první plody vaší práce a pochutnat si na čerstvě sklizených ředkvičkách.

Kontrola a úprava půdy před výsevem

Než se pustíte do jakékoliv výsevu nebo výsadby, měli byste si nechat otestovat půdu. Jednoduchým testem zjistíte její pH, propustnost i zastoupení důležitých živin pro růst rostlin. Ideální půda by měla být mírně kyselá nebo neutrální s hodnotami pH mezi 6 a 7. Na jaře nebo na podzim ji pak můžete obohatit vyzrálým kompostem nebo hnojem.

Přímý výsev do záhonů

Lépe se vám budou ředkvičky vysávat i sklízet z vyvýšených záhonů. Při jejich tvorbě půdu prokypříte a rostlinám zajistíte dostatečný přísun kyslíku. Semena můžete vysadit rovnou na venkovní záhony v krátkých řadách. Každou řadu vysaďte se čtrnáctidenním rozestupem a bulvičky vám budou dozrávat postupně.

pěstování ředkvičky, záhon iZdroj fotografie: Pixabay

Do připravených záhonů vytvořte mělké prohlubně a vysejte do nich připravená semena. Větší odrůdy vysévejte trochu hlouběji. Do deseti dnů by měly vyrašit první klíčky. Vydatné deště nebo příliš zálivky však mohou způsobit krustování půdy a její erozi, což mladým rostlinkám nesvědčí. V takovém případě záhony zamulčujte. Vrstva mulče pomůže udržet potřebnou vláhu a půdu i rostliny ochrání.

Aby byly ředkvičky zdravé a šťavnaté

Správným zaléváním podpoříte rostliny v růstu a sklizené ředkvičky budou velké a plné lahodné chuti. Zalévejte je vydatně, jinak se jim dařit nebude. Sucho může způsobit tvrdnutí a špatnou chuť ředkviček.

Kdy jsou ředkvičky připravené ke sklizni

Obvykle můžete 3 až 5 týdnů po výsevu sklízet první zralé ředkvičky. Jakmile dorostou požadované velikosti, jsou připravené. Pokud je necháte v zemi příliš dlouho, mohou mít ostřejší chuť. K jejich vykopávání můžete použít motyčku nebo rýč, ale obvykle je lehce vytáhnete jen rukou. V lednici můžete skladovat čerstvě sklizené ředkvičky až po dobu jednoho týdne. Poté se vysušují a ztrácí svou chuť.

Jak správně pěstovat ředkvičky ze semen

Jak pěstujete ředkvičky na zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články