Pokud vám na zahradě zbyla posekaná tráva, která se už nevejde na kompost, proměňte ji v báječné hnojivo pro vaše okurky.
Sazenice jsou podobně jako novorozenci v počátečních fázích svého života mimořádně choulostivé, jak píše web Blíže k přírodě. Po přesazení těch nejmenších do nových nádob je proto vždy třeba se vyhnout se jejich zahlcení hnojivy, ke kterému se pěstitelé v dobré víře mnohdy uchylují. Velmi choulostivé jsou v tomto ohledu z běžných druhů zejména okurky.
Pozor na přechod do nových podmínek
První dva až tři týdny jsou pro to, aby se sazenice mohly aklimatizovat v novém prostředí, klíčové, jak píše web MagazínDoma. V tomto období se jejich kořenový systém stále vyvíjí a je obzvláště citlivý na poškození nadměrným množstvím živin.
Namísto spěšného přikrmování se proto zaměřte na zajištění stálé vlhkosti a ochranu před nepříznivými podmínkami. Tato trpělivost připraví půdu pro silnější a odolnější rostliny. Co však dělat, pokud se malým rostlinkám opravdu viditelně nedaří? Pak vyzkoušejte jemné hnojivo ze zelí. Jeho příprava je snadná.
Zelné hnojivo pro sazenice
Pokud vám zbylo ve sklepě nějaké povadlé zelí, které se už příliš k světu nemá, proměňte ho v báječné hnojivo. Stačí vzít 2 až 3 listy zelí, rozmixovat je a zalít vodou. Nechte odstát přes noc, ráno sceďte a použijte jako zálivku. Zelí obsahuje hodně cenných látek v čele s draslíkem a dusíkem, ovšem pro sazenice jich je v této podobě právě tak akorát. Jedna nebo dvě zálivky (s odstupem 4 dní) by podle mých zkušeností měly stačit.
Výživa z fermentované trávy
Stejnou službu vám ale udělá i zahradní odpad. Posekanou trávu jednoduše nasypte do černých plastových pytlů, přilijte trochu vody, dobře zavažte a postavte na sluníčko. Po dvou až třech týdnech (podle počasí) stačí získanou tekutinu slít (v pytli prostě udělejte dírku) a naředit ji v poměru 1:8 s vodou. Tímto hnojivem je vhodné okurky zalévat dvakrát týdně, rychle pak zesílí a budou vydatně plodit. Další tipy na péči o sazenice (a nejen ty okurkové) popsali Chalupáři-Zahrádkáři v tomto článku.