Jak na velkou úrodu rajčat: Občas pomohou jen obyčejné ovesné vločky

Pokud vám rajčata v letošním roce ještě nestihla dozrát, dopřejte jim tuto extra dávku živin. Po této zálivce rychle zčervenají a získají vynikající chuť.

Jak na velkou úrodu rajčat: Občas pomohou jen ovesné vločky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Přestože pěstování rajčat není žádná věda, někdy ovšem podle webu NašeZahrada dokážou pěkně potrápit i opravdu zkušené zahradníky. Probudit stagnující rostliny a zachránit letošní úrodu vám pomůže hnojivo z ovesných vloček. Za pár korun si doma snadno připravíte vynikající směs, po které rajčata porostou jako divá. Takto stihnete sklizeň do konce léta mnohokrát.

Co budete k výrobě hnojiva potřebovat

Drahá hnojiva plná nebezpečných chemikálií velmi snadno nahradíte přírodní alternativou, kterou si během chvilky připravíte doma. Takové prostředky jsou obecně z dlouhodobého hlediska pro životní prostředí i vaše vlastní zdraví mnohem šetrnější a bezpečnější. Potřebovat přitom budete jen půl kila ovesných vloček. Takto dodáte rostlinám vše, co jim k dozrávání schází,  jak radí web CommonSenseHome.

Jak vyrobit hnojivo z ovesných vloček

Nejprve do vhodného kyblíku nebo jiné objemné nádoby nasypte připravené vločky, a poté je zalijte 10 litry vody. Využít můžete také dešťovou, která je často sama o sobě prospěšnější a výživnější. Obě složky důkladně promíchejte, a poté odstavte na stinné a teplé místo, kde směs necháte 5 dní odstát. Po uplynutí této doby máte hotovo a připraveno k používání.

Chcete-li se zbavit pozdní plísně na rajčatech, odstraňte správně všechny listy

Jak vyrobené hnojivo používat

Připravenou hnojící směs byste měli nalít přímo ke kořenům, přičemž každá rostlina spotřebuje přibližně půl litru. Pro dosažení co nejlepších výsledků aplikaci opakujte pravidelně dvakrát týdně. Pokud si chcete práci s hnojením usnadnit, jednoduše nasypte trochu vloček okolo rostlin a opatrně zapracujte pod povrch.

Hnojivem z ovesných vloček zachráníte letošní úrodu rajčat. Takto nakopnete jejich dozrávání a sklizeň stihnete do konce sezóny několikrát. iZdroj fotografie: Dietmar Rabich / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0
Hnojivem z ovesných vloček zachráníte letošní úrodu rajčat. Takto nakopnete jejich dozrávání a sklizeň stihnete do konce sezóny několikrát.

Dále keře vydatně a pravidelně zalévejte a nechte vločky se postupně rozkládat a rajčata vyživovat. A jako další sázku na jistotu doporučují Chalupáři-Zahrádkáři také dobře uzrálý kompost nebo uleželý hnůj. A pokud hledáte netradiční tip na zpracování plodů, pak zkuste fermentovaná rajčata

Jak si vypěstovat nejlepší a nejchutnější rajčata

Čím hnojíte rajčata, aby co nejrychleji dozrála?

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články