Aby okurky nebyly hořké: Záleží na způsobu zalévání, na každý metr čtvereční alespoň 5 litrů vody

Pomocí roztoku peroxidu zajistěte okurkám šikovnou okysličenou vodu, která zároveň pomáhá zabránit přesycení půdy.

Červencové hnojivo pro okurky: Obří úrodu zařídí popel i slunečnice i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jakmile začnou okurky růst, zajistěte jim dostatečnou oporu pomocí mříží nebo kůlů. Velké okurky mohou rostlinu zatížit a správná opora zajistí, že plody porostou rovně a nedojde ke kontaktu s půdou, čímž se sníží riziko napadení škůdci a hnilobou. To samo o sobě však nestačí, pamatovat musíte i na správnou zálivku, jak píše web MagazínDoma.

Pomůže voda s peroxidem

Zařazením peroxidu vodíku do svých zahradnických postupů můžete vypěstovat větší a zdravější okurky a zároveň je přirozeně chránit před běžnými zahradními škůdci a chorobami. Tato metoda nejenže podpoří růst a zdraví okurek, ale také zvýší celkovou produktivitu vaší zahrady. Nejjednodušší je ho začlenit do zálivky.

Okurky se zalévají vždy, když horní vrstva substrátu vyschne, a to odstátou vodou s teplotou okolního prostředí (jinak byste mohli podle webu NašeZahrada jejich kořeny šokovat nízkými teplotami). Použijte na každý metr čtvereční alespoň 5 litrů vody a do každého litru kápněte 2-3 kapky peroxidu. Toto ošetření používejte jednou za 14 dní.

2 nepříjemné chyby při zalévání okurek, kvůli kterým je v ohrožení celá letošní úroda. Bohužel se jich dopouští leckdo

Měď vám také pomůže

Proti obávané okurkové plísní vám pak pomůže měď – respektive měděný drátek, jak nám do redakce napsal čtenář Jan T. z Olomouce. Takovým drátkem stačí podvázat stonek nebo jím ho propíchnout zhruba pět centimetrů nad zemí. Kromě ochrany před plísní měď umí zaručit i rychlejší a rovnoměrnější dozrávání plodů. Tato metoda je vhodná jen pro dospělé rostliny, na kterých se již začaly objevovat malé okurky.“

Aby okurky nebyly hořké: Záleží na způsobu zalévání a množství vody iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby okurky nebyly hořké: Záleží na způsobu zalévání a množství vody

Měď jako zbraň proti slimákům

Měď hraje v zahradě ještě jednu důležitou roli – je silným protivníkem nenasytných slimáků. Nezahubí je, jen zastraší. Není zcela jasné, proč se jí tak vyhýbají, nejspíš jim způsobuje lehký elektrický šok. K zakoupení jsou samolepicí měděné pásky, které snadno přilepíte podél záhonu. Důležité je nevynechat ani kousek místa a dbát na to, aby páska nebyla nikde zakrytá zeminou nebo trávou. Slimáci by příležitosti okamžitě využili a záhon vyplenili. A pokud hledáte skvělé přírodní hnojivo, pak Chalupáři-Zahrádkáři doporučují cibulové slupky.

Jak se o své okurky staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články