Rajčata budou velká a šťavnatá, chce to kvasnice

Používání kvasnicových hnojiv má na vaši zahradu spoustu pozitivních účinků. Aby tomu tak však skutečně bylo, musíte pamatovat na tato jednoduchá pravidla.

Stále zelená rajčata zčervenají bleskovou rychlostí, pomůže manganistan draselný i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Zjistěte, jak správně aplikovat kvasnicová hnojiva na své zahradě, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků. Špatným používáním přijde veškerá vaše práce a čas nazmar. Důležité je načasování i správný poměr jednotlivých surovin. Pokud se vám podaří zálivku dobře připravit, odměnou vám bude opravdu bohatá a chutná úroda plná lahodných plodů. Rajčata kvasnice prostě milují, to jsem si už sama několikrát ověřila.

Půda musí být teplá

Pokud má mít zálivka z droždí vůbec nějaký efekt, musí být půda v záhonu dostatečně prohřátá. Její teplota by se měla pohybovat v rozmezí 15 – 18 °C. Používání této směsi brzy na jaře je tedy úplná ztráta času. Vlivem nízké teploty kvasnice nebudou účinkovat a jejich aktivita velmi rychle ustane. Ideální dobou je přelom června a července, kdy venkovní teploty ani v noci neklesají pod 10 °C, jak informuje web iRecept.

Jahody a droždí jako nerozlučná dvojka: Kvasnice je posílí a znásobí jejich úrodu

Nejprve půdu obohaťte výživným hnojivem

Dříve, než budete kvasnicovou zálivku na záhon aplikovat, byste měli půdu vyživit vhodnými hnojivy. Kvasinky totiž zvyšují aktivitu mikroorganismů, které v půdě žijí. Díky nim je rozklad organické hmoty mnohem rychlejší a efektivnější. Pro rostliny je tak snazší vstřebat potřebné množství. Ideálně do půdy přidejte vyzrálý kompost, posekanou trávu nebo jinou organickou směs. Více o tom tématu Chalupáři-Zahrádkáři psali už dříve.

Zjistěte, jaké je tajemství správného používání kvasnicových hnojiv. Vyhněte se nejčastějším chybám a zajistěte si ty nejlepší výsledky. iZdroj fotografie: DenesFeri / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0
Zjistěte, jaké je tajemství správného používání kvasnicových hnojiv. Vyhněte se nejčastějším chybám a zajistěte si ty nejlepší výsledky.

Jak kvasnice používat

Díky jejich působení dochází k aktivnímu růstu zelených nadzemních částí rostlin, proto je zbytečné jejich aplikaci provádět v druhé polovině léta. Celkově byste je měli použít maximálně 2krát – 3krát během sezóny. Nezapomeňte vždy následně doplnit do půdy draslík a vápník, který ve velké míře spotřebovávají. Zálivku z droždí byste pak vůbec neměli využívat k hnojení cibule, česneku nebo ředkviček. Ty jejich vlivem měknou a ztrácí chuť. Pro rajčata je naopak přímo vynikající, jak potvrzuje i magazín iReceptář.

Návod jak vyrobit hnojivo z droždí

Jak používáte kvasnicové hnojivo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články