Domácí odpuzovač vos: Vůni octa nesnesou, raději odletí na kilometry daleko

Ocet dokáže hmyz odradit na opravdu dlouhou dobu. Vosy, hledající něco dobrého, vás tak už zaručeně trápit nebudou.

Jak na vosy: Vůně octa je odežene daleko od zahrady i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Teplé počasí je příjemnou výzvou k pobytu venku, ale často s sebou přináší nevítaný vedlejší efekt – vosy. Není však nutné sahat po škodlivých chemických prostředcích, zejména pokud máte děti nebo domácí zvířata. Hodí se i různé babské rady, jak píše web Babinet.

Na vosy fungují správné esenciální oleje

Tyto esenciální oleje se stanou vaší tajnou zbraní v boji proti vosám. Budete potřebovat esenciální oleje z máty peprné a pelargonie a lahvičku s rozprašovačem. Zde je návod, jak si připravit šikovný odpuzovač za pár korun

  • 7 kapek esenciálního oleje z máty peprné
  • 3 kapky esenciálního oleje z pelargonie
  • 2 lžíce octa (ten sílu esenciálních olejů znásobí a prodlouží)
  • malé množství vody

Začněte smícháním malého množství vody s uvedeným počtem kapek esenciálních olejů máty peprné a pelargonie (ty podle webu NašeZahrada tento hmyz účinně odpuzují). Roztok důkladně promíchejte, aby se oleje s vodou dobře spojily. Poté ho přelijte do lahvičky s rozprašovačem pro snadnou aplikaci. Roztoku si klidně namíchejte více – v rozprašovači vydrží bez jakýchkoliv změn přibližně měsíc, takže ho můžete mít vždy po ruce.

Hluchavkovité rostliny odpuzující komáry a mouchy. Vyplatí se mít je na záhoně nebo balkoně

Jak používat odpuzovač proti vosám

Nyní, když máte svůj domácí sprej proti vosám, je čas jej použít. Zde je návod, díky němuž k vám už žádná vosa opravdu ani nenakoukne. Začněte tím, že roztok nastříkáte na povrchy ve své domácnosti. Zvláštní pozornost věnujte místům, kde se vosy obvykle shromažďují, jako jsou parapety, záclony, zástěny, koberce a rámy dveří.

Aby vás na podzim neobtěžovaly svou přítomností vosy, pak se proti nim pojistěte jednoduchým přírodním způsobem. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vás na podzim neobtěžovaly svou přítomností vosy, pak se proti nim pojistěte jednoduchým přírodním způsobem.

Pro udržení prostředí bez vos opakujte postřik každé čtyři dny. Důslednost je klíčem k úspěchu. A proti mouchám vám skvěle pomůže směs hřebíčku s bobkovým listem nebo docela obyčejný pytlík s vodou (jde o trik pocházející ze Sicílie), jak už Chalupáři-Zahrádkáři také radili.

Jak vyrobit past na vosy – je to jednodušší, než si myslíte

Jak se proti obtížném hmyzu chráníte během léta vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články