Až 2x větší úroda okurek: Stačí použít obyčejné mléko

Mléko se nehodí jen jako protiplísňový postřik dospělých rostlin. Naopak – skvěle ho využijete i v péči o jejich správnou výživu.

Až 2x větší úroda okurek: Stačí použít docela obyčejné mléko i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pro vypěstování silných a zdravých keřů okurek, které jsou schopné odolávat škůdcům, chorobám a stresovým faktorům prostředí, je podle webu PotravinovéZahrady nejdůležitější precizní péče a účinné hnojení. Postará se o ně jeden šikovný pomocník.

Co vaše mladé rostlinky potřebují

Rostliny okurek mají v druhé polovině léta poměrně specifické růstové potřeby, jak píše web TopRecepty, jejichž splnění může vést k dobrému zdraví a bohatým výnosům. O co jde? Vyžadují především vyvážené prostředí, které zahrnuje dostatek slunečního světla, stálou zálivku a správnou výživu. V počátečních stadiích jsou navíc obzvláště citlivé a vyžadují opatrné zacházení, aby se zabránilo vytahování a oslabování stonků. Mnoho pěstitelských chyb však můžete ještě zachránit, a to právě díky mléku a síranu amonnému.

10 kapek tohoto přírodního léku ochrání okurky před všemi nemocemi a budou rodit non-stop až do pozdního podzimu

Pokud nevypadají vaše okurky tak vitálně, jak byste očekávali, nezoufejte. Skvěle je může podpořit použití obyčejného mléka iZdroj fotografie: Freepik
Pokud nevypadají vaše okurky tak vitálně, jak byste očekávali, nezoufejte. Skvěle je může podpořit použití obyčejného mléka

Proč právě mléko a síran amonný

Síran amonný je anorganická sůl, která rostlinám poskytuje vysokou dávku dusíku a síry. Tyto živiny hrají klíčovou roli v jejich raných fázích vývoje. Dusík je totiž nezbytný pro syntézu aminokyselin, stavebních kamenů bílkovin, které jsou nezbytné pro správnou strukturu a funkci buněk. Pomáhá semenáčkům růst a je klíčový pro fotosyntézu a celkovou produkci energie.

Síra je zase nezbytná pro tvorbu životně důležitých enzymů a dalších metabolických procesů. Zlepšuje příjem živin a zvyšuje odolnost proti stresu z prostředí, suchu a přemokření. Také hraje velmi důležitou roli v odolnosti proti chorobám, pomáhá sazenicím bojovat s houbovými infekcemi a dalšími patogeny. A mléko dodává rostlinám i zbytek potřebných živin.

Čas nakrmit rostliny: Majonéza pomůže listům, mléko je vyživí, pivo zase funguje jako hnojivo

Ideální zálivka pro okurky: Perfektní úrodu zařídí popel či hnůj iZdroj fotografie: Depositphotos
Ideální zálivka pro okurky: Perfektní úrodu zařídí popel či mléko

Jak aplikovat mléčnou zálivku se síranem

Rozpusťte jednu čajovou lžičku síranu amonného ve dvou litrech vody a přidejte 250 ml mléka. Tato koncentrace je pro okurky obecně bezpečná a poskytuje jim dostatečnou dávku živin bez rizika chemického popálení. Nejlepší doba pro aplikaci je brzy ráno nebo pozdě večer (je nutné zabránit přímému slunečnímu záření, které může zesílit účinky solí na listy rostlin, což často vede k jejich popálení – o tom jsem se už mnohokrát přesvědčila).

Roztok aplikujte každé dva týdny až do konce sezóny. Tato pravidelnost zajišťuje, že okurky dostanou stálý přísun dusíku a síry, který potřebují a jako bonus i pořádnou porci dalších cenných živin. A vyzkoušet můžete i jiná hnojiva. Chalupáři-Zahrádkáři například doporučují kávovou sedlinu nebo slupky z brambor. Navíc vás tato výživa nebude vůbec nic stát.

Jak na pěstování okurek v nádobách

Jaké triky máte pro pěstování okurek vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články