Její snadné použití, okamžité výsledky a další ochranné účinky činí ze sody opravdu neocenitelného spojence při udržování zdraví vaší zahrady.
Mšice nevidí na zahradě rád asi nikdo. Tito drobní vetřelci mohou na zahradě způsobit spoušť, zbavit rostliny životně důležitých tekutin a šířit nebezpečné choroby. Ale co kdyby řešení tohoto všudypřítomného problému bylo stejně jednoduché a neškodné jako použití jedlé sody v kuchyni? A opravdu to tak jednoduché je, jak píše web Gardener´sWorld. Stačí jen vědět, jak na to.
Drobní postrachové zahrady: jak poznat mšice?
Mšice jsou malý hmyz s měkkým tělem různých barev. Mohou být nejenom zelené a černé, ale také hnědé nebo třeba růžové. Vyskytují se téměř na všech druzích rostlin, podle informací z portálu RHS často ve velkých shlucích. Tito škůdci poškozují rostliny tím, že pronikají svými sosáky skrz jejich kutikulu a vysávají z nich šťávu, což má za následek oslabení, zakrnělý růst a deformované listy. Mšice navíc vylučují lepkavou látku známou jako medovice, která může přitahovat další škůdce a podporovat růst plísní, což dále zhoršuje zdravotní stav vašich zelených svěřenců (o přilákání mravenců nemluvě).
Jedlá soda: Jednoduché řešení
Ne vždy je však třeba sahat po chemii – skvělý pomocník se ukrývá i v kuchyni. Zásaditá povaha jedlé sody totiž narušuje trávicí procesy mšic a jejich rozmnožovací mechanismy, což je dokáže ze zahrady opravdu rychle vystrnadit (a rostlinám tahle přírodní pesticidní kůra vůbec nijak neškodí). Příprava tohoto domácího prostředku je opravdu jednoduchá:
- Rozpusťte jednu čajovou lžičku jedlé sody v jednom litru vody.
- Roztok přelijte do lahve s rozprašovačem.
- Roztok štědře naneste nejen na napadená místa, ale i na zdravé rostliny, přičemž se zaměřte zejména na spodní stranu listů, kde se mšice rády shlukují.
Rychlé výsledky a další výhody
Jednou z významných výhod používání jedlé sody na ochranu rostlin je rychlý nástup výsledků. Za optimálních podmínek lze pozorovat znatelný pokles populace mšic již do jednoho dne po aplikaci. Jedlá soda navíc nabízí další vrstvu ochrany – vytváří totiž na rostlinách ochrannou bariéru. Její alkalické vlastnosti je tak pomáhají chránit před dalším hmyzem a houbovými chorobami, a tím zvyšují odolnost vaší zahrady.
Pro zachování účinnosti se doporučuje ošetřit rostliny roztokem jedlé sody jednou za sedm dní. Tento postup zajistí, že se okamžitě vypořádáte s novými mšicemi nebo s těmi, které přežily první ošetření. A pokud najdete na své zahradě opravdu odolné kousky, použijte proti nim postřik z chilli papriček, který už redakce Chalupářů-Zahrádkářů také otestovala.