I trhání ovoce na vlastní zahradě může skončit pokutou, stačí se dostat do křížku se sousedem

Až se budete s nůžkami v ruce potulovat po zahradě a chystat se sklízet zralé plody, mějte na paměti, že ne všechny jsou vaše.

i Zdroj fotografie: Salvador Escriva / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Napadlo vás někdy, že by se trhání ovoce ze zahrady mohlo stát doslova extrémním sportem? Je to bohužel tak, stačí se podívat na české zákony. Připoutejte se, protože pohybovat se po křehkých větvích ovocných stromů může být stejně vzrušující jako zdolávat strmé útesy – zvlášť pokud tyto větve zasahují do vzdušného prostoru vašeho souseda!

Ovoce za plotem není vaše

Na úvod jeden málo známý fakt: spory o vlastnictví ovoce visícího nebo spadlého na sousední pozemky jsou častější než krtci v záhonu! Jak se jim vyhnout? Stačí se seznámit s fakty. Obecně platí, že pokud kmen ovocného stromu stojí na vašem pozemku, pak podle webu Novinky jeho úroda patří vám. Komplikace však nastávají, když se větve cizích stromů odváží vyrazit za vaše hranice. A to mnohdy nemalé.

Jak vyrobit hnojivo z kuchyňských zbytků

Čaj, káva i odřezky z ovocných keřů: Přísady, kterými lze zlepšit kompost

Spory o vlastnictví ovoce visícího nebo spadlého na sousední pozemky jsou častější než krtci v záhonu! iZdroj fotografie: GALAXY 2018 A7 / Creative Commons / CC BY-SA
Spory o vlastnictví ovoce visícího nebo spadlého na sousední pozemky jsou častější než krtci v záhonu!

Podle právních precedentů a běžné praxe v různých jurisdikcích patří veškeré ovoce, které přirozeně spadne z převislé větve na sousední pozemek, sousedovi, nikoliv vlastníkovi stromu. A totéž platí pro listí! Jeho úklid tedy jednoznačně padá na vaše bedra, pokud se se sousedem nedohodnete jinak. Na to myslete.

Pokud se však plody stále drží na větvích jako přibité, zůstávají šťavnatým pokladem toho, jemuž patří i strom. Natáhnout ruce by se vám tedy nemuselo vyplatit. Stačí, když vás soused takříkajíc napráší, a může to skončit i nepěknou pokutou. Vy totiž de facto kradete – tak to bohužel je, jak upozorňuje web iReceptář.

Jak na správné podzimní hnojení rybízu, aby příští rok plodil dostatek chutného ovoce

Černý rybíz potřebuje péči i na jaře – jedině tak se během léta dočkáte šťavnaté a chutné úrody. Zaměřte se zejména na hnojení. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pamatujte, že váš domov je váš hrad a zahrada by měla být vaším klidným útočištěm, nikoli bojištěm o bobule a větve.

Nechte si to napsat písemně

Abyste se vyhnuli pichlavým trnům právních problémů, je možné se se sousedem dohodnout po dobrém. Takové dohody mohou předejít právním sporům a podpořit dobré sousedské vztahy (a pro jistotu je dobré mít vše písemně). A dejte pozor i na změny ve vlastnictví nemovitosti – co totiž bylo přijatelné pro předchozího souseda už může tomu novému vadit. A bizarní pokutu můžete dostat třeba i za příliš moc čadící komín, jak jsme už na webu Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Je podle vás v pořádku, aby ovoce patřilo vlastníkovi stromu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články