Jablečné slupky jsou nedoceněný poklad: Osvěží a vyčistí domácnost jako mávnutím proutku

Společně se slupkami z jablek vyhazujete do popelnice doslova pokladnici užitečných živin. Ty můžete na zahradě i doma ještě využít.

i Zdroj fotografie: Suzette / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V symfonii udržitelného zahradničení má každý hráč svůj tón, který ladí s rytmem přírody, a překvapivě jeden z nejmelodičtějších příspěvků pochází z často přehlíženého zdroje: jablečných slupek. Jejich aplikace přitom není vůbec složitá, používají se podobně jako třeba bramborové slupky, jak uvádí web Pěstujme.

Skrytý zdroj živin

Jablečné slupky, vedlejší produkt jedné z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších kuchyňských surovin, jsou podle stránek Recepty bohaté na škroby a základní živiny. Toto složení z nich činí vynikající, zcela přírodní variantu hnojiva, která snadno nahradí přípravky z obchodu. Tyto chemické alternativy nejenže představují riziko pro křehké ekosystémy na vaší zahradě, ale také mohou poškodit kořenový systém rostlin a časem zhoršit kvalitu půdy, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uvedli v minulosti.

Chcete mít nadúrodu jablek? Díky kyblíkovému hnojení budou ovocné stromy poseté plody

Ovoce může zůstat čerstvé déle, pokud je správně uloženo. Použití obyčejného alobalu může pomoci tuto dobu ještě prodloužit. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud se rádi chováte ekologicky, určitě řadu věcí nevyhazujete jen tak. V koši by neměly končit třeba ani jablečné slupky.

Techniky aplikace jablečných slupek

Úplně nejjednodušší je namáčení slupek ve vodě po dobu jednoho dne. „Po namočení tekutinu přeceďte a použijte ji k zalévání pokojových i venkovních rostlin. Doporučuji naředit v poměru 1:10,“ radí čtenářka Hana N. z Olomouce.

Zálivku nasměrujte přímo ke kořenům rostliny, aby nedocházelo k plýtvání a živiny se dostaly tam, kde je jich nejvíce potřeba (určitě nezalévejte do podmisky, pokud to není nezbytně nutné). O dalších výhodách tohoto nevšedního přírodního hnojiva si můžete přečíst i ve starším článku redakce Chalupářů-Zahrádkářů, který toto téma rozebírá o něco podrobněji.

Existuje pouze jeden správný postup jak sušit a skladovat jablka, aby zůstala šťavnatá a chutná

Naložená jablka ve sklenici iZdroj fotografie: Pxfuel
Z jablečných slupek získáte perfektní domácí čistič a osvěžovat v jednom.

Pomohou vám i doma

Ani tady však využití jablečných slupek nekončí. Pokud je namočíte do vody a přidáte k nim lžičku sody a lžíci octa na každou hrst, získáte perfektní domácí čistič na nádobí a osvěžovat v jednom. Jednoduše ho nechte odstát přes noc, ráno přeceďte a použijte všude tam, kde je potřeba. Uvidíte, že vyčistí i opravdu odolné skvrny a vaši domácnost navíc krásně provoní.

Na jaká přírodní hnojiva nedáte dopustit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články