Když listy okurek žloutnou: Za vše může nedostatek živin, bez nich bude úroda nulová

Mezi základní stavební prvky prakticky všech všech druhů rostlin patří zejména dusík, draslík a fosfor. A ani okurky nejsou výjimkou.

Když listy okurek žloutnou: Za vše může nedostatek živin, bez nebude úroda i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pěstování okurek má v našich zemích velkou tradici. Ať už jste se rozhodli pro výsadbu okurek hadovek, nebo nakládaček, jedno mají společné. Jejich sezóna se pomalu, ale jistě chýlí se konci – poznáte to podle žloutnoucích listů. Nemusí to ovšem být úplně pravda, správnou péčí totiž mohou plodit až do prvních mrazů. A vy si tak můžete užívat čerstvých křupavých plodů ještě poměrně dlouho. Stačí připravit správnou zálivku a tu opakovaně aplikovat.

Okurky zvládne vypěstovat každý

Okurky vyžadují zálivku opravdu vydatnou, a to 1–2 krát za týden, pokud jsou ale venkovní teploty vysoké, zalévejte častěji. V každém případě je ovšem nutné vyhnout se kropení listů, které také vede k plísni. Okurky jsou jednoleté rostliny a s koncem produkce plodů je můžete zlikvidovat. Jde o plazivky, a pokud máte dostatek prostoru, nechte je volně růst.

Celoroční pěstování okurek na balkoně a parapetu: Bez problémů sklidíte nižší desítky kilogramů

Okurky vyžadují zálivku opravdu vydatnou, a to 1–2 krát za týden iZdroj fotografie: Freepik
Okurky vyžadují zálivku opravdu vydatnou, a to 1–2 krát za týden.

V posledních letech se ale velmi často objevuje vertikální způsob pěstování, kdy se okurky pnou třeba po síti. Je to způsob šetřící místo a zároveň umožňující pohodlnější sklizeň, jak potvrzuje i web NašeKrásnáZahrada.

Se správnou zálivkou vydrží okurky plodit až do prvních mrazů

Aby se okurky znovu probudily k životu, dejte jim kvalitní várku hnojiva obsahující čpavek. Ve kbelíku s vodou dobře promíchejte 2 lžíce. Pod každý keř nalijte zhruba 1 litr tohoto roztoku. Aplikujte ho pravidelně, dodržujte ale v intervalu alespoň 14 dnů. Tímto jednoduchým způsobem si opravdu notně prodloužíte okurkovou sezónu. A pomoci vám může i domácí postřik z česneku, o němž už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Aby okurky nepodlehly letním nemocem a škůdcům a rostly opravdu rychle, potřebují tuto výživovou bombu

Žluté listy okurek, rajčat i paprik zachrání manganistan draselný iZdroj fotografie: Depositphotos
Okurky patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Sezónu můžete výrazně prodloužit podáním vhodného hnojiva, které si namícháte doma.

Proč pěstovat okurky

Okurky obsahují kromě vody vitamíny B, C, K a A a také draslík a železo. Jako extrémně nízkokalorická potravina jsou velmi vhodné při dietách a nepodléhají žádnému dietnímu omezení. Hydratují organismus, pomáhají k lepšímu trávení, snižují cholesterol a také krevní tlak. Pokud nestíháte okurky konzumovat přímo, je možné je také zamrazit a užívat si cenných vitamínů i v zimním období, jak radí web iReceptář.

Jak předcházet obávané plísni na okurkách

Co děláte proti žloutnutí listů u okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články