S trochou cviku se může zavařování v troubě stát příjemnou a plodnou součástí vašeho sezónního kulinářského repertoáru.
Konzervování v troubě je nejen účinnou alternativou k tradičním metodám vaření, ale také skvělým způsobem, jak si doplnit zásoby ve spíži. Pokud jste k němu až dodnes cítili nedůvěru, zbavit se jí. Je opravdu mnohem jednodušší, než vypadá.
Základy zavařování v troubě
Vhodné jsou plynové i elektrické trouby, musíte však vždy použít kvalitní zavařovací sklenice a zkontrolovat, zda víčka dobře těsní. Poté předehřejte troubu na teplotu 110 °C, která je pro většinu konzervárenských záměrů obecně bezpečná.
Než ovšem začnete sklenice plnit, je třeba je sterilizovat. To můžete provést přímo v troubě. Jednoduše je postavte na plech a zahřívejte asi 20 minut při stejné teplotě, jakou budete používat při zavařování.
Průvodce konzervováním v troubě krok za krokem
Poté jednoduše naplňte sklenice připravenými potravinami, přičemž v nich ponechte určitý prostor pro roztažení během procesu zahřívání (dva cm volného místa od okraje obvykle stačí). Vnitřek sklenice ještě obkružte čistým nožem nebo tenkou špachtlí, abyste odstranili zachycené vzduchové bubliny.
Naplněné sklenice postavte na plech s vyvýšeným okrajem, aby se zachytily případné rozlité tekutiny. Na plech můžete přidat trochu vody, abyste stabilizovali teplotu. Pak už jen vše vložte do předehřáté trouby. Doba „pobytu“ bude záviset na obsahu; například ovoce a okurky mohou potřebovat podle návodu z webu Instructables asi 30-50 minut. Konkrétně při zavařování okurek si dejte pozor na výběr vody, jak už Chalupáři-Zahrádkáři varovali.
Vyhněte se tepelnému šoku
Do horké trouby nevkládejte studené sklenice, protože by se mohly roztříštit. Pokud byly sklenice předtím vychlazené (třeba z důvodu dlouhého plnění), vždy je předehřejte. Můžete je namočit cca do poloviny do teplé vody ve dřezu a nechat 5 minut tak. Pak už je jen osušte a pokračujte jako obvykle.
Po skončení zavařování zkontrolujte, zda víčka správně těsní, jak připomíná web Extension. Každou sklenici, která netěsní, je třeba spotřebovat přednostně, to si pamatujte.