Rychlé zavařování podle novodobých hospodyněk: Světe div se, jde to i v pečicí troubě

S trochou cviku se může zavařování v troubě stát příjemnou a plodnou součástí vašeho sezónního kulinářského repertoáru.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creattive Commons / CC BY-SA
                   

Konzervování v troubě je nejen účinnou alternativou k tradičním metodám vaření, ale také skvělým způsobem, jak si doplnit zásoby ve spíži. Pokud jste k němu až dodnes cítili nedůvěru, zbavit se jí. Je opravdu mnohem jednodušší, než vypadá.

Základy zavařování v troubě

Vhodné jsou plynové i elektrické trouby, musíte však vždy použít kvalitní zavařovací sklenice a zkontrolovat, zda víčka dobře těsní. Poté předehřejte troubu na teplotu 110 °C, která je pro většinu konzervárenských záměrů obecně bezpečná.

Než ovšem začnete sklenice plnit, je třeba je sterilizovat. To můžete provést přímo v troubě. Jednoduše je postavte na plech a zahřívejte asi 20 minut při stejné teplotě, jakou budete používat při zavařování.

Pokud hledáte nový zajímavý recept na zavařování okurek, vyzkoušejte ten s citronem

Babiččina praktika pro dokonalé zavařování: Důležité je otočit zavařovačku, dokud je horká

Konzervování v troubě je vynikající způsob, jak uchovat oblíbené chutě sezóny. A zvládne ho opravdu úplně každý. iZdroj fotografie: Freepik
Konzervování v troubě je vynikající způsob, jak uchovat oblíbené chutě sezóny. A zvládne ho opravdu úplně každý.

Průvodce konzervováním v troubě krok za krokem

Poté jednoduše naplňte sklenice připravenými potravinami, přičemž v nich ponechte určitý prostor pro roztažení během procesu zahřívání (dva cm volného místa od okraje obvykle stačí). Vnitřek sklenice ještě obkružte čistým nožem nebo tenkou špachtlí, abyste odstranili zachycené vzduchové bubliny.

Naplněné sklenice postavte na plech s vyvýšeným okrajem, aby se zachytily případné rozlité tekutiny. Na plech můžete přidat trochu vody, abyste stabilizovali teplotu. Pak už jen vše vložte do předehřáté trouby. Doba „pobytu“ bude záviset na obsahu; například ovoce a okurky mohou potřebovat podle návodu z webu Instructables asi 30-50 minut. Konkrétně při zavařování okurek si dejte pozor na výběr vody, jak už Chalupáři-Zahrádkáři varovali.

Nakladačky jako od babičky je snadné připravit, chce to jen dodržet správný postup

Jak na dobrou marinádu na zavařování okurek. Důležitý je především výběr vody

Vhodné jsou plynové i elektrické trouby, musíte však vždy použít kvalitní zavařovací sklenice iZdroj fotografie: Depositphotos
Vhodné jsou plynové i elektrické trouby, musíte však vždy použít kvalitní zavařovací sklenice.

Vyhněte se tepelnému šoku

Do horké trouby nevkládejte studené sklenice, protože by se mohly roztříštit. Pokud byly sklenice předtím vychlazené (třeba z důvodu dlouhého plnění), vždy je předehřejte. Můžete je namočit cca do poloviny do teplé vody ve dřezu a nechat 5 minut tak. Pak už je jen osušte a pokračujte jako obvykle.

Po skončení zavařování zkontrolujte, zda víčka správně těsní, jak připomíná web Extension. Každou sklenici, která netěsní, je třeba spotřebovat přednostně, to si pamatujte.

Jak sezónní dobroty zavařujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články