Jak na dobrou marinádu na zavařování okurek. Důležitý je především výběr vody

Pokud se chystáte zavařovat sklizené okurky, pak byste se měli zaměřit na způsob, jak si připravit tu nejlepší marinádu. Důležitou roli v tomto případě hraje výběr vhodné vody.

Nakladačky jako od babičky je snadné připravit, chce to jen dodržet správný postup i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Nakládané okurky patří mezi nejoblíbenější pochoutku a zároveň velmi efektivní způsob, jak jejich velké množství co nejlépe zpracovat, a vychutnávat si tak jejich chuť až do příští sezóny. Přestože má každý svůj osvědčený recept a postup, vyplatí se věnovat pozornost výběru vody, kterou budete k přípravě nálevu používat. Ta ovlivní výslednou chuť i křupavost okurek.

Rozdíl mezi nakládanými a kvašenými okurkami

Důležitou surovinou nezbytnou při nakládání okurek je ocet, který této zelenině dodá specifickou kyselou chuť. Kvašené okurky naopak potřebují slaný nálev, díky kterému ve sklenicích probíhá proces kvašení. Bakterie, které při tomto procesu vzniknou, jsou velmi prospěšné pro střevní mikroflóru, která ovlivňuje imunitní systém člověka a jeho celkové zdraví. Kvašené okurky obsahují velké množství probiotik, a proto jsou mnohem užitečnější než nakládané.

Kdy je lepší horká a kdy studená voda

Teplota vody se vždy odvíjí od způsobu zpracování této zeleniny. Pokud se rozhodnete okurky naložit, pak budete potřebovat horký lák. Pro jejich kvašení je pak nejvhodnější studený slaný roztok. V druhém případě v roztoku zůstanou veškeré prospěšné látky z okurek i použitého koření. Při přípravě horkého láku dochází vlivem vroucí vody k jejich značnému úbytku. Zejména vitamín C je ohřevem zcela odbourán.

okurky nakládačky iZdroj fotografie: Freepik
Důležitou surovinou nezbytnou při nakládání okurek je ocet, který této zelenině dodá specifickou kyselou chuť

Jaký druh vody ideálně použít

Nakládané okurky budou chutnat nejlépe, pokud k jejich výrobě použijete vodu ze studny, protože je zpravidla měkčí než voda z vodovodního řádu. Musíte si však být jistí, že se jedná o kvalitní pitnou vodu bez jakýchkoliv škodlivých látek a možných bakterií. Kvašené okurky naopak ocení čištěnou balenou vodu, kterou lze nahradit vodou z vodovodního řádu, ale musíte ji napřed převařit a nechat zcela vystydnout.

Jakou sůl při zpracování okurek používat

Nakládačky ocení hrubozrnnou sůl, která jim dodá vynikající chuť. Jemně mletá by je mohla nepříjemně změkčit. Specifickou chuť okurkám dodáte použitím jodizované soli. Vyzkoušejte ji nejdříve na pár sklenicích, abyste zjistili, jestli vám takto budou nakládačky chutnat. Její množství se pak odvíjí od množství vody. Na 1 litr vody budete zpravidla potřebovat 1 – 2 lžíce soli. Při správném skladování vám okurky vydrží v perfektním stavu i po dobu dvou let.

Jak na kvašené okurky

Jakým způsobem zpracováváte sklizené okurky vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články