Proč babičky omývaly jahody ve vodě se solí: Stará lidová praktika z nich vyžene všechny škůdce

Až si příště přinesete domů košík těchto červených klenotů, dopřejte jim koupel, jak to dělaly naše babičky. Vyplatí se to.

i Zdroj fotografie: 松岡明芳 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jahody nejsou jen chutné, ale mají také fascinující vlastnosti, které z nich dělají oblíbené kulinářské speciality. Věděli jste, že každou jahodu zdobí přibližně 200 semínek? Mimochodem, jde o jediné ovoce, které to má takto uspořádáno. Všechny ostatní plody svá semínka ukrývají uvnitř,  jak píše web Tresk. Tato jedinečná vlastnost přispívá nejen k jejímu ikonickému vzhledu, ale také ke genetické rozmanitosti, a proto na světě existuje více než 600 odrůd jahod. Jejich chuť se pohybuje od sladké po mírně kyselou a lze je nalézt v různých velikostech.

S jahodami vařili už…

Jahody mají bohatou historii v kulinářském umění, objevují se v receptech již od dob starého Říma. Dnes se používají do všech možných pokrmů od svěžích salátů a letních koktejlů až po lehké, vzdušné dorty a dekadentní dezerty. Jahody jsou bohaté na vitamín C, mangan a různé silné antioxidanty, takže jsou stejně výživné jako všestranné, jak píše web Food52.

Česnek po sklizni v přepravce

Co s cibulí a česnekem po sklizni: Umytí v manganistanu draselným prodlouží jejich trvanlivost

Žena drží misku s jahodami iZdroj fotografie: Depositphotos
Čisté jahody nejen lépe chutnají, ale přispívají také ke zdravějšímu stravování. Celý návod přitom není nijak těžký.

Proč slaná voda čistí lépe

Někdo by se mohl divit, proč nestačí jahody jen opláchnout pod vodou. Ovšem sůl působí jako přirozený odpuzující prostředek pro mnoho druhů drobného hmyzu a larev, které slané prostředí jednoduše nesnášejí. A také jako bonus pomáhá rozpouštět a odstraňovat zbytky, které samotná voda nedokáže vyčistit.

  • Smíchejte přibližně jednu čajovou lžičku soli na šálek teplé vody. Míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí.
  • Vložte jahody do roztoku a nechte je asi 30 minut odstát.
  • Po namočení je důležité jahody opláchnout pod tekoucí studenou vodou, aby se odstranily zbytky soli a uvolněné nečistoty.

Tato metoda nejenže zajistí, že jahody budou čistší, ale také zachová jejich přirozenou sladkost a pevnost, čímž se zvýší jejich chuť a trvanlivost.

Stačí umýt ovoce a zeleninu vodou? Užitečný průvodce mytí jídla, který by měl každý vědět

Zjistěte, jak na správné mytí jahod a dalšího ovoce a pochutnejte si na plodech bez hmyzu a nebezpečných bakterií. iZdroj fotografie: Freepik
Zjistěte, jak na správné mytí jahod a dalšího ovoce a pochutnejte si na plodech bez hmyzu a nebezpečných bakterií.

Roztok octa a vody

Další oblíbenou metodou je použití roztoku octa a vody, obvykle v poměru 1:3. Ocet díky obsahu kyseliny octové výborně ničí bakterie a spory plísní. Namočením jahod do této směsi asi na 10 minut lze výrazně snížit přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Pak už je opět stačí jen opláchnout a osušit. Mezi další osvědčené a přitom opravdu jednoduché tipy redakce Chalupáři-Zahrádkáři patří i aplikace jedlé sody.

Jak se o čistotu svých jahod staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články