Zahrady bez krtinců: Krtci mají utrum, odežene je babiččin lektvar ze syrovátky

S trpělivostí a vytrvalostí můžete svou zahradu udržet bez krtků pomocí jednoduchých a humánních strategií. Násilí není potřeba.

i Zdroj fotografie: Cecilia / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pod tichou zelení svěží zahrady se neúnavně prohrabává krtek obecný (Talpa europaea), skrytý, ale vlivný obyvatel podzemí. Tito sametoví tvorové s tmavou srstí jsou fascinujícím objektem nejen pro svou hrabací zdatnost, ale také pro své jedinečné místo v našem ekosystému. Než se pustíme do netradičních metod, jak tyto malé kopáče povzbudit k pohybu mimo náš pozemek, oceňme je v jeho přirozené kráse.

Odhalení tajemného života krtka obecného

Navzdory své pověsti škůdce jsou krtci pravdu pozoruhodnými tvory s některými mimořádnými vlastnostmi. Například se mohou pyšnit silnými předními tlapkami připomínajícími lopaty a za jediný den mohou prokopat tunel dlouhý až 20 metrů, jak uvádí web BHG.

Díky malým očím a velkým citlivým vouskům jsou krtci dobře přizpůsobeni svému tmavému podzemnímu prostředí, kde se živí především žížalami a dalšími drobnými bezobratlými živočichy, kteří hrají klíčovou roli při provzdušňování a obohacování půdy. Co si však počít, když ty své kopečky tvrdošíjně vytvářejí stále tam, kde je nechcete?

Aby okurky nepodlehly letním nemocem a škůdcům a rostly opravdu rychle, potřebují tuto výživovou bombu

Krtek bývá na zahradě nevítaným škůdcem iZdroj fotografie: Depositphotos
Krtci mohou působit rušivě, ale zároveň přispívají ke zdraví půdy. Proto se vyplatí je pouze vyhnat, a nikoli ihned likvidovat.

Noviny, syrovátka a kuchyňské zbytky

Nasbírejte kuchyňské zbytky, které nejsou masité, například slupky od ovoce, kávovou sedlinu a další organický odpad. Nezapomeňte, že cílem je vytvořit odstrašující prostředek, nikoliv hostinu pro vaše nenáviděné protivníky, takže se vyhněte všemu masitému, co by mohlo na vaši zahradu přilákat další zvířata.

Vezměte několik listů novin a do jejich středu položte zbytky potravin. Zbytky pevně zabalte a vytvořte úhledný balíček. Ujistěte se, že jsou noviny pevně složené, aby se obsah nevysypal. Nakonec vše hojně pokapejte syrovátkou, ta totiž krtkům opravdu nevoní.

Hraboš dokáže zničit zahradu, dá se ho však zbavit. Občas k tomu poslouží obyčejná plechovka

Aby vás krtci na zahradě neobtěžovali sovu přítomností, osvojte si účinné triky, které je vyženou – pomůže i plastová lahev iZdroj fotografie: Freepik
Aby vás krtci na zahradě neobtěžovali sovu přítomností, osvojte si účinné triky, které je vyženou – pomůže i syrovátka.

Jak odpuzovače umístit

Krtci vytvářejí sítě tunelů a obvykle mají viditelné vchody a východy označené malými kopečky zeminy. Novinové balíčky proto umístěte do blízkosti těchto vchodů. Neznámý pach zbytků jídla smíchaný s novinami a syrovátkou pro ně bude natolik neobvyklý, že se raději odstěhují. Vyrobené odpuzovače však musíte co 3 dny měnit, jinak totiž ztratí svou účinnost.

Naopak zabíjet se je nevyplácí, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali. Podle webu ZákonyProLidi byste za to mohli dostat opravdu nepěknou pokutu.

Jak proti krtkům na zahradě bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články